[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Românii, „stranieri” în România

limba romaneasca

„Stranierii” în giro la farmacia

Aerul din estul Europei are cateva particule de sărăcie în componenţa sa, iar nasul celui care locuieşte de obicei în Italia nu-l poate tolera, capătă mancărimi şi strănută des. În combinaţie cu „salsicce senza pelle” (cunoscuţi pe meleagurile noastre sub denumirea de „mici”) şi birra la pet, poate fi fatală pentru stomacul învăţat numai cu prosciutto con melone sau panna cotta.

Ajuns în stadiul acesta, blocat în toaletă, roman… pardon, italianul nostru se hotărăşte să plece la farmacie în sat. Chiar dacă se află la trei case de ea, burta şi canicula fac imposibilă mişcarea. Astfel, el îşi ia odrasla, pe Riccardo sau pe Francesca, escaladează treptele bolidului, dă manelele la maxim pentru a-şi alina durerea, coboară geamurile pentru că, cine ştie, poate şi vecinii suferă, şi porneşte la drum cu viteza melcului obosit.

Odată ajuns în faţa farmaciei, lasă motorul şi muzica pornite. Cu mersul pe ritm şi mangaindu-şi burta, intră în clădire cu Riccardo după el. Iată-l: pantaloni ¾, lanţ de aur la gat, eventual un tatuaj „evlavios”. Nu contează cine e la rand, îşi face simţită prezenţa cum poate: fie vorbeşte zgomotos la telefon, fie îl ia la întrebări pe Riccardo, fie începe să fredoneze melodia ce bucură uliţa din maşina sa.
Cu accent: „Buongiorno! M-am deranjat azi şi vreau şi eu un din ăla, como si dici, Furazolida, Furazolidon… Si… Da’ ceva pentru bubele ăstea aveţi? M-o fi pişcat ceva, habar n-am.”
„Aerius vă dau.”
„Daţi-mi un Aerus din ăla, grazie. Şi mai daţi-mi algocalmin, ceva de tensiune…nişte dintr-astea de răceală, văd că aicea-s mai ieftine.”
Riccardo scanceşte. Vrea un pachet de gumă de mestecat. Nu prea ştie romană: „Papa, io voglio!”
„Ce vrei, mă? O ciungă? Daţi-mi şi-o ciungă!”
Plăteşte cu puţinii bani romaneşti. Restul sunt de hartie, cu multe zerouri. Pleacă în acelaşi stil, melodia îl aşteaptă la maşină. Pe drum, îi dă o palmă peste ceafă băieţelului. Cică mestecă guma prea tare.

(Acest articol este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Nu dorim decat să vă amintiţi unde vă sunt rădăcinile, să reînvăţaţi limba noastră dragă şi să ştiţi că Radu, Tudor sau Ştefan sunt nume la fel de frumoase.)

Laura Cană

Un material publicat în Ziarul de Vrancea  http://www.ziaruldevrancea.ro/puls/1588807038-reporter-hai-hui-stranierii-in-giro-la-farmacia.html