[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Românii, tot mai îndatorați

Cel mai dur avertisment de la BNR privind îndatorarea populaţiei. Rata la bancă înghite jumătate din salariu pentru unu din trei oameni împrumutaţi în 2017.

Gradul de îndatorare a populaţiei s-a majorat considerabil, iar creşterea poate avea efecte negative importante atât asupra sistemului financiar, cât şi asupra creşterii economice viitoare, se arată într-un comunicat de presă al Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială (CNSM), publicat pe site-ul propriu.

Gradul de îndatorare reprezintă acel procent, cota din venitul net eligibil, ce poate fi alocat pentru plata ratelor unui credit, fie el imobiliar / ipotecar sau de consum (auto, nevoi personale).

Creşterea preţurilor locuinţelor îi face pe oameni să se „arunce“ la credite pe care nu le vor putea rambursa; BNR avertizează că majorarea Robor poate aduce un nou val de restanţe.

O treime din persoanele care s-au împrumutat în ultimul an la ban­că pentru a-şi cumpăra o lo­cu­inţă au un grad de îndatorare de peste 55%

„În prezent, gradul de îndatorare s-a majorat considerabil, o treime dintre debitorii care au contractat un credit în ultimul an având, în medie, un grad de îndatorare de peste 55%, ceea ce înseam­nă că rata lu­nară le şterge mai mult de jumă­tate din câştigul lunar”, se arată în document.

Este primul semnal de alarmă puternic în ceea ce priveşte „efectele negative impor­tante“ pe care creşterea îndatorării populaţiei la poate avea asupra sistemului financiar, dar şi asupra economiei.

Creşterea îndatorării populaţiei reprezintă o vulnerabilitate, mai ales în condiţiile în care dobânziile pe piaţa interbancară au început să crească. Creşterea dobânzilor pune şi mai multă presiune pe veniturile debitorilor ceea ce va duce implict la o creştere a gradului de îndatorare.

Sursa: Ziarul Financiar