[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Românii, vicecampioni mondiali la consumul de semințe

România se află pe locul al doilea în topul consumatorilor mondiali de semințe, după Spania. Spaniolii mănâncă semințele în salate, shake-uri și batoane. Noi, românii, mâncăm în jur de 15 mii de tone de semințe de floarea soarelui pe an.

România produce un sfert din cantitatea totală de floarea soarelui a Uniunii Europene – peste 2 milioane de tone pe an. Exportăm cam jumatate. Restul se presează pentru ulei și se consumă în scop recreativ.

Spartul seminţelor a devenit o tradiţie care se transmite din generaţie în generaţie. Pe vremuri, țăranii alegeau din recoltă cele mai vânjoase pălării, le uscau la soare și spargeau semințele în fața portii. Astăzi, și orășenii le mănâncă de zor, la meci, pe plaja, în parc și la televizor.

Italienii sunt, de exemplu, străini de consumul de seminţe, spune şi antropolog Bogdan Iancu, care a petrecut o perioadă de timp în această ţară. La un meci de Cupa UEFA în Italia, a doua zi oraşul era devastat de cutii de bere aruncate pe jos. Acelaşi lucru se întâmplă pe stadioanele de la noi, cu diferenţa că tribunele se umplu de mormane de seminţe.”

Românii care au obiceiul să mănânce seminţe pe stradă şi să scuipe cojile pe jos riscă să scoată sume serioase din portofele dacă sunt prinşi de poliţiştii locali asupra faptului.

Chiar dacă autorităţile impun anumite reguli, trotuarele din România, scările de blocuri, parcurile şi locurile de joacă au în comun mormanele de coji de seminţe.

Românii îşi doresc să locuiască într-o ţară civilizată, însă drumul lung până acolo rămâne presărat cu coji de seminţe, scrie Digi24.

Lasă un răspuns