[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Românii vor putea să își îngroape morții fără preot, iar priveghiul nu mai poate avea loc acasă

Familia defunctului nu mai are voie să organizeze priveghiul în apartamente sau case.

Românii trebuie să își îngroape mortii în maximum 36 de ore de la deces, și nu mai au voie să îi privegheze la domiciliu, altfel familia defunctului riscă o amendă de până la 10.000 de lei. Așa prevede noua lege a serviciilor funerare, care a intrat în vigoare luna aceasta. Actul normativ introduce schimbări radicale în privința obiceiurilor funerare. Astfel, românii vor putea să își îngroape morții fără preot. Mai mult de atât, la o oră de la constatarea decesului, rudele au obligația de a depune corpul persoanei decedate la o casă mortuară.

Legea interzice fotografierea corpului defunctului fără acordul aparținătorilor, excepții fiind permise doar pentru fotografierea în cadrul procedurilor judiciare, și va stabili că procedura de îmbălsămare este obligatorie atunci când familia decide să expună decedatul în locuri publice, inclusiv la capelă, cu sicriul deschis, când decedatul este transportat într-o altă localitate decât cea în care a fost decesul, la o distanță mai mare de 30 de kilometri, în situația în care cauza medicală a decesului impune îmbălsămarea ca măsura de profilaxie și reducere a riscului biologic. Cei care nu respectă noile reguli de înmormântare riscă amenzi între 500 și 10.000 de lei.

Reprezentanții bisericii spun că mai bine ar fi dacă oamenii ar fi lăsați să-și îngroape mortii după datinile străvechi. „Înmormântarea este un eveniment din viața omului. De când ne știm, datini și cu legea asta nescrisă, înmormantarea se face la 3 zile. Niciodată nu s-a făcut înmormântarea după o zi sau după două zile.”

Sursa: Cotidianul.ro  Libertatea.ro