Romeo Valentin Muscă, actualmente director al Casei de Cultură Odobești, este unul dintre oamenii valoroși ai Vrancei. Erudit, școlit 10 ani și în Țara Cantoanelor, autor al mai multor volume de studii și cercetare istorică și monografică, Valentin Muscă s-a întors în țară cu forțe proaspete, cunoștințe multe și dorința de a face lucruri bune. Astăzi, în 2019, după 14 ani de muncă asiduă, de implicare pentru comunitatea în care trăiește, eruditul vrâncean trăiește o dezamăgire iar speranțele într-o schimbare în bine sunt tot mai deșarte. Un fir de speranță și l-a mai pus în Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei. Doar un fir.
Un interviu realizat în exclusivitate dezvăluie cel mai bine starea actuală a acestui vrâncean de excepție.
Rep. După 10 ani de studii în cea mai dezvoltată țară din Europa, cum ai revăzut România. Cu ce speranțe sau idei te-ai întors și ce ai realizat?
RVM. Am plecat la studii cu bani de împrumut în 1994, în plină epocă Iliescu, prim-ministru era Văcăroiu, iar România semăna cu Belarus. După două stagii de studii, la Fribourg și Geneva, în 2004 am revenit. Nu întâmplător, România fusese primită în NATO și urma să intre în UE. Cu alte cuvinte, venea soarele și pe strada noastră. Aveam toate motivele să revin acasă. Sigur, ca toți care au plecat la muncă sau la studii, am revenit cu speranțe și planuri. Din păcate, trăiesc o mare decepție deoarece România a devenit țara unde visele nu mai devin realitate, iar ideile nu valorează nimic. Sigurul lucru important este carnetul de partid. Atâta timp cât un analfabet funcțional este prim-ministrul României, orice discuție pe această temă este inutilă.

Rep. Crezi că o Mișcare pentru Dezvoltarea Moldovei poate schimba ceva într-un stat putred, canceros? Mai ales că Moldova nu se va mobiliza, ci doar cîțiva dintre moldoveni. Majoritatea e pesedistă, dependentă de stat, incapabilă și nevoitoare de schimbare.
RVM. O Asociație cum este Mișcare pentru Dezvoltarea Moldovei are rolul să trezească, să mobilizeze, să se transforme într-o platformă civică, prin care să deșteptăm conștiința acestui colț de Românie, care a ajuns subiect pentru orice glumă proastă. Realitatea nu este aceasta, dar când ți se spune mereu că ești prost, ajungi să crezi acest lucru. Așa s-a întâmplat cu moldovenii, sunt permanent subiectul glumelor proaste, chiar în mass-media. Majoritatea este pesedistă din cauza sărăciei, de aceea unul dintre scopurile asociației este să pună tunurile media pe politicienii moldoveni care nu au fost în stare să aducă investiții în Moldova. Nu ai investiții, nu ai locuri de muncă. Nu ai locuri de muncă, ai fenomenul migrației și sărăcia, adică exact de ce are nevoie un partid ca psd, de electorat dependent. Soluția pentru Moldova va veni prin dezvoltarea acesteia.

Rep. Diferența dintre Moldova și Elveția, țara unde ai stat, e imensă. Nu crezi că este și vina moldovenilor și nu numai a Bucureștiului de a fi rămas în Evul Mediu?
RVM. Din punct de vedere sociologic, fiecare dintre noi este robul clișeelor. Lucrăm fără să vrem cu clișee. Unul dintre aceste clișee este acela că săracii sunt vinovați de starea lor și sunt săraci pentru că nu muncesc. Cu alte cuvinte este vina moldovenilor că trăiesc într-o regiune a României foarte săracă. Părerea celor din Asociație, după ce am analizat cu specialiștii pe care îi avem printre fondatori, este că transformarea Moldovei într-o regiune săracă a avut loc în ultima sută de ani. Motivul a fost o proastă distribuție a investițiilor, mai întâi în Regatul României, apoi în România sub regimul comunist. Concentrarea tuturor instituțiilor și investițiilor la București a dus la decalajul dintre regiunile României. Și în Elveția există decalaje uriașe între cantoane, dar civilizația este prezentă peste tot. Din păcate, la noi trebuie să lucrăm la educație și civilizație. Prosperitatea economică nu vine la pachet cu educația.
Rep. Vorbeai de faptul că Odobeștiul este un brand. Cred că mai degrabă în mentalul nostru, dar la nivel mai larg nu e nimic. Iar odată intrați în urbe îți dai seama de starea precară, de înapoiere. El ar trebui să fie un Bordeaux al României, dar nu e nici umbra. Ce ar trebui să facă oamenii locului și politica în acest sens?
RVM. Este adevărat că Odobeștiul este un brand în mentalul colectiv, mă refer aici la nivelul Județului Vrancea și chiar al României. Însă este o mare diferență între brand ca imagine în mentalul colectiv și realitatea pe care o reprezintă brandul la el acasă. Este foarte greu să convingi locuitorii unui oraș de potențialul său turistic, istoric etc. Printr-un marketing bine pus la punct poți brandui orice localitate, dar asta nu înseamnă că schimbi cu ceva viața acelei urbe. Ideal ar fi să poți schimba mentalitatea locuitorilor, să fie conștienți de importanța localității lor și să se comporte ca atare. După un deceniu de lucrat în Odobești și implicare activă în promovarea părții culturale a urbei nu pot să spun că am mari satisfacții. Mai degrabă mari decepții. Acum 10 ani am publicat o carte de popularizare a poveștilor Odobeștiului, având ca titlu, brandul orașului: Odobești, Orașul Viilor Domnești, prefațată de istoricul Dinu C. Giurescu.

Rep. „Deșteaptă-te române. E momentul să ne deșteptăm!” spui în interviul din Republica. Dar când nu ai pe cine să mai trezești, ce e de făcut? Rămâne emigrarea ultima soluție?
RVM. Problema migrației va fi în curând una de securitate națională. Din România a plecat echivalentul unei țări cum este Croația de pildă. Aici nu mai vorbim de migrație. În România este exod. Sunt convins că în câțiva ani chiar stabilitatea României va fi o problemă. Avem peste 5 milioane de pensionari și peste ceva vreme va veni valul de pensionari născuți cu decretul lui Ceaușescu. Cine va mai susține atunci plata pensiilor și tuturor ajutoarelor sociale? Cred că trebuie să ne trezim și să-i apucăm de guler pe smekerii din Parlament!
Rep. Tineretul a înțeles că România nu-i oferă nici un viitor, momentan. Sfătuiești tinerii să plece sau să rămână acasă?
RVM. Normal ar fi să-i sfătuim să rămână acasă, dar ce să le propui acasă? Să lucreze la stat? Sa pună bazele unei afaceri când Codul Fiscal se schimbă în fiecare an? Este greu și într-o piață liberă oamenii trebuie să circule.
Rep. Am văzut și citit despre multiplele activități ale Casei de Cultură din Odobești. Ai satisfacția că ceva, cât de puțin, din acestea au contribuit la îmbogățirea spirituală și culturală a oamenilor locului?
RVM. Ultimii 9 ani i-am petrecut mai mult la CC Odobești decât acasă, unde am organizat evenimente culturale prin care am încercat să aduc în oraș oameni interesanți și să fixez localitatea pe agenda culturală națională. Am consumat prea multă energie, iar despre satisfacții nu poate fi vorba.
Rep. Un ultim gând, oricare, la liber.
România este o țară jefuită de o mafie transpartinică, în care oamenii cinstiți nu-și mai regăsesc locul. Atacul Jandarmeriei Române asupra participanților la Mitingul Diasporei din 10 august 2018 ne-a arătat că puterea este în stare de orice. În această situație, numai o trezire națională poate schimba ceva!