[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Rotaliano – neologism? Nu, un vin italian foarte bun

Credeați că „rotaliana” e un cuvânt neo-românesc, inventat de cei din Italia pentru a-i lua în râs pe cei care vorbesc amestecat limba română cu cea italiană? Ei bine, nu.

Pe rafturile unui magazin din Roma am avut surpriza să găsesc un vin denumit, nici mai mult nici mai puțin, Rotaliano. Mai precis  Teroldego Rotaliano, de la numele unui un soi de viță-de-vie autohton, cu boaba neagră, care face un vin special. Vinul e, potrivit etichetei, cu o tradiție de la 1904 și îmbuteliat de o cramă din localitatea Mezzacorona. 

Câmpia Rotaliana (Piana Rotaliana) este o zonă superbă în nordul Italiei, în regiunea autonomă Trentino, o întindere aluvionară situată între râurile Adige și pârâul Noce, la granița cu regiunea Alto Adige.

Vinul, ieftin (3,50 euro), odată pus în pahar, se dezbracă de caracter fără pudoare: culoare foarte intensă, rubiniu cu reflexii purpurii, corpos, cu un parfum și un gust catifelate, arome de fructe de pădure și cireșe coapte. Relativ acid dar cu puține taninuri, vinul poate fi băut și pe stomacul gol, un demisec la 13 grade mult mai bun decât mă așteptam.

L-am luat și nu mi-a părut rău, dimpotrivă. Merită din plin și am să-l mai caut.

Cristi Merchea

Lasă un răspuns