[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Roxana Bugheanu – candidatul român la primăria orașului Marino (Italia)

2O listă civică de 21 de persoane, – CONVIVENZA TRICOLORE  – (cu 3 italieni și restul români), o sprijină pe Roxana Bugheanu pentru funcția de primar

La începutul lunii iunie, în Italia au loc alegeri administrative. Românii, cetățeni comunitari cu drept de vot, au și de data aceasta mai mulți candidați pentru funcțiile de consilieri. În localitatea Marino, o localitate de circa 30.000 de locuitori la câțiva kilometri de Roma, în 2016 va fi o femeie candidat din partea românilor. De data aceasta nu la o funcție de consilier, ci la cea de primar.

13014941_10207280695153912_81213676_n
Sigla formațiunii politice românești

Pentru acest scrutin românii s-au organizat diferit, noutatea fiind la nivel național. Asociația „Anica Dacia”, condusă de Romulus Toma Șinca, a văzut lucrurile diferit: a organizat o listă civică compusă preponderent din români, dar și din  italieni. Italienii sunt: un avocat, un artist și un fost angajat al unei bănci, toți buni cunoscători ai comunității românești din Marino dar și ai problemelor localității.

Astfel, Asociația Antica Dacia, grupare  românească cu o activitate socială foarte puternică și bine cunoscută în localitate, a propus pe tânăra româncă de 39 de ani, Roxana Bugheanu, la funcția de primar.

Roxana este membră a asociației și o militantă pentru drepturile românilor, pentru implicarea acestora în viața politică a cetății.

„Dincolo de noutata listei, a declarat Roxana pentru Emigrantul, dezamăgită fiind de lipsa de unitate a românilor, am fost fericită să văd că aici, la Marino, românii au reușit să arate că se pot grupa și pentru aceasta sunt mândră și-i mulțumesc lui Toma Romuus Șinca, președintele asociației”.

Dacă inițial grupul a făcut parte din coaliția de Centru Dreapta, din partea căreia era și fostul primar (demisionar, arestat), grupul Convivența Tricolore creat de români a decis să se rupă de formațiunea itaiană pentru a nu fi implicat în jocurile mai puțin clare ale acesteia. Ruperea de această grupare a dat startul unor frământări în sânul formațiunilor de centru dreapta care au început să vadă cu alți ochi pe români, cu o anumită simpatie, capabili să fie o forță, să de distingă de cei cu state vechi și cu aceleași probleme.

Francesca Mrucci, o jurnalistă locală, vorbește în termini apeciativi despre candidata româncă: „Vom vedea ce ne rezervă această fată care este în centrul reflectoarelor politicii marineze și reprezintă o adevărată noutate într-un sat unde 8 din 9 candidați fac de decenii politică și în care „noutate”, în politică, e un cuvânt care de-acum era ieșit din vocabular”.

Roxana Bugheanu este din Rîmnicu Vîlcea, de 15 ani în Italia, de 12 la Marino, căsătorită cu un italian cu care are doi copii. A absolvit cursurile de mediere cultrală ale Universității „La Sapienza” din Roma și este de ani de zile activ implicată în societatea civilă.

Cristi Merchea