[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Rusia cere SUA și României să renunțe la sistemul de apărare antirachetă

Rusia a cerut guvernelor SUA și României să renunțe la instalarea de lansatoare de rachete Mk-41 în dispozitivul de apărare antirachetă din România, după cum a relatat luni seara agenția de presă Interfax. Sistemul Mark 41 Vertical Launching sau Mk-41 – sistem cu lansare verticală – este un sistem de lansatoare verticale ambarcat, care dispune de o capacitate de angajare rapidă împotriva amenințărilor inamice de orice tip. Concepția acestui sistem derivă din lucrările efectuate pe sistemul de luptă Aegis 2.
O declarație în acest sens a fost făcută luni de Mihail Ulianov, directorul Departamentului pe probleme de neproliferare și control al armamentului din Ministerul rus de Externe, într-un discurs ținut în comitetul de profil al Adunării Generale a ONU, al cărui text a fost postat pe site-ul oficial al MAE rus www.mid.ru.

Ulianov a declarat că preconizata amplasare a elementelor sistemului de apărare antirachetă în România reprezintă ‘o provocare serioasă pentru securitatea internațională’.

Diplomatul rus a menționat că instalarea de lansatoare Mk-41 pe teritoriul român va fi considerată de Rusia o ‘încălcare serioasă’ a Tratatului Forțelor Nucleare cu Rază Medie de Acțiune (INF), încheiat în 1987 între SUA și fosta Uniune Sovietică.

În acest context, Mihail Ulianov a făcut apel la guvernele SUA

Citește mai mult: http://www.agerpres.ro/externe/2015/10/13/moscova-cere-sua-si-romaniei-sa-renunte-la-instalarea-de-rachete-mk-41-in-scutul-antiracheta-de-la-deveselu-07-45-09