O inițiativă lăudabilă a prins contur în Capitala Italiei: înființarea Filialei Camerei de Comerț Industrie și Agricultură a României
Îmbrăcată de sărbătoare, plină de tricolor și de fete în costume populare care au așteptat oaspeții cu pâine și sare, Academia di Romania, cea mai prestigioasă instituție românească din Italia, a fost miercuri, 3 iulie, gazda unui eveniment deosebit: înființarea Filialei Camerei de Comerț Industrie și Agricultură a României în Italia.
Pornită de la inițiativa Asociației Românilor din Italia (ARI) și organizată cu ajutorul Camerei de Comerț Industrie și Agricultură a României, filiala de la Roma a luat ființă ca o necesitate a unei structuri camerale într-o țară cu masivă prezență antreprenorială românească. ”Dacă în 1993, când s-a născut ideea, spune Eugen Terteleac, aceasta nu ar fi fost posibilă, astăzi, când prezența antreprenorială românească în Italia numără peste 70.000 de societăți cu patroni de origine română, se impune mai mult decât oricând”.
Evenimentul a fost moderat de Prof. Dr. Ing. Fausto CAPALBO, preşedinte ICEPS (Istituto per la Cooperazione Economica Internazionale e i Problemi dello Sviluppo). La acesta au participat oaspeți de seamă ai insituțiilor românești și italienești: președintele Camerei de Comerț România, Mihail M. Vlasov, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, E.S. Dana-Manuela Constantinescu, noul ambasador al României la Roma, Mario Cospito, fostul ambasador al Italiei în România, consilier dimplomatic al ministrului Dezvoltării Economice, Paola BrunettiI, directorul general al Direcţiei Politici pentru Internaţionalizarea şi Promovarea Schimburilor – Ministerul Dezvoltării Economice din Italia, Mauro MANNOCCHI Preşedinte Confartigianato Imprese Roma şi Fiera din Roma, Massimo CanoviI, vicepreşedinte Europa de Sud Est MoneyGram, Corneliu Dinu – Consilier ştiinţific Comitetul Român – Consiliul Mondial al Energiei, Andrea Amato, Secretar General Reprezentanţă CCIRO.IT, Ramona Bădescu.
Mihail M. Vlasov, președintele CCIA a citit documentul de înființare a reprezentanței acesteia la Roma, a doua după Bruxelle, arătând că, a ”considerat, în urma discuțiilor cu ministrul Vosganian, că e oportun să se dechidă reprezentanțe ale Camerei de Comerț în Europa și nu ale Ministerului Economiei sau ale Ministerului de Externe pentru că, între noi și oamenii de afaceri a existat o simbioză… Am vrut să arătăm că statul depinde de noi și nu noi de stat iar criza actuală a demonstrat-o cel mai bine.”
Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a arătat la rândul său că va sprijini înfiinţarea altor reprezentanţe în ţările din Comunitatea Europeană şi din America de Nord unde populația românească și afacerile românilor sunt majore. În plus, domnia sa a întărit sprijinul în realizarea unor inițiative precum: încurajarea consumului de produse româneşti în Italia, dezvoltarea unor parteneriate economice între întreprinzătorii români şi italieni, organizarea de târguri cu produse tradiționale românești.
Cospito a spus că soluţia pentru ieşirea din criză o reprezintă întreprinzătorii, cei care aduc valoare adăugată reală în economie, de aceea instituţiile statului trebuie să lucreze alături de întreprinzători. Orice iniţiativă care sprijină întreprinzătorii este aşadar binevenită, încheind cu o urare pronunţată în limba română: „Aş dori să urez mult succes pentru acest proiect”.
Au mai luat cuvântul reprezentanţi ai unor instituţiilor şi ai unor firme interesate de noua structură camerală: Paola BRUNETTI, directorul general al Direcţiei Politici pentru Internaţionalizarea şi Promovarea Schimburilor – Ministerul Dezvoltării Economice din Italia, Mauro MANNOCCHI Preşedinte Confartigianato Imprese Roma şi Fiera din Roma, Massimo CANOVI, vicepreşedinte Europa de Sud Est MoneyGram, Corneliu DINU – Consilier ştiinţific Comitetul Român – Consiliul Mondial al Energiei, Andrea AMATO, Secretar General Reprezentanţă CCIRO.IT.
Lavinia Șandru, trimisul special al Realitatea Tv a încheiat șirul oratorilor cu o pledoarie de suflet, arătând asemănările dintre cele două popoare, român și italian și necesitatea conlucrării între ele pentru ieșirea din criză și realizarea tuturor proiectelor comune.
Momentul s-a dovedit unul istoric, de o mare însemnătate pentru CCIA Română dar mai ales pentru comunitatea românească din Italia, pentru clasa antreprenoilor prezentă aici. În funcția de președinte al CCIA din Roma a fost numit Eugen Terteleac, președintele ARI.
C. Merchea
One comment
Pingback: „L'empereur" Vlasov, cel care deschidea filiale CCIR în străinătate ca pe magazine, anchetat penal | Ziarul Emigrantul. Portal de știri și informații pentru românii din Italia