Deputaţii Comisiei pentru românii din diaspora şi ministrul delegat Bogdan Stanoevici au avut, miercuri, discuţii presărate cu ironii şi acuzaţii reciproce privind organizarea Congresului românilor de pretutindeni, în final stabilindu-se trimiterea de către MAE a unei noi metodologii, transmite Mediafax.
S-au agitat românii din Italia câteva luni bune, încă de pe vremea ministrului Cristian David, care venise în 23 noiembrie la conferinţa “Romeni in Italia” de la Roma cu această idee; s-au agitat, spuneam, să fie primii, să fie aleși și numiți la această măreață adunare chemată pompos CONGRESUL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI. Asociații peste asociații s-au întâlnit în congrese, întruniri, comitete mai mult sau mai puțin ad-hoc, toate cu scopul de a alege reprezentanții, ”congresmanii” pentru acest important eveniment.
Data de 30 noiembrie, cu o zi înaintea Zilei Naționale a României fusese fixată oricum aiurea. Dar dincolo de dată, campania electorală, problemele MAE și lipsa de interes pentru specia românilor chemată ”emigranți” sunt adevăratele cauze ale amânării sau anulării acestui congres.
După ce la 10 septembrie, parlamentari din comisiile pentru românii de pretutindeni au cerut demisia lui Bogdan Stanoevici pentru modul de organizare a Congresului românilor de pretutindeni în 30 noiembrie, miercuri Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a Camerei Deputaţilor l-a chemat pe ministrul delegat la o nouă rundă de discuţii pe această temă, spedcifică Mediafax.
Deputaţii au criticat metodologia Departamentului pentru Românii de Pretutindeni privind organizarea Congresului, susţinând că multe prevederi nu sunt legale.
Stanoevici a explicat că http://www.mediafax.ro/politic/congresul-romanilor-de-pretutindeni-blocat-de-metodologie-stanoevici-nu-fac-estimari-privind-data-13341719