Legile din România funcționează după bunul plac și cheful fiecărei facțiuni politice, după sezon sau orarul de muncă al Guvernului, Parlamentului sau altor structuri ale statului.
Săracii comercianți. Trebuie să stea să dea refresh la pagina de legislație că ce e valabil la ora 11 se poate schimba pe la 15.00 și din nou pe la 18.00. Ce importanță are că unii dintre comercianți au patru clase (pentru că nu se cere pentru un administrator de firmă nici măcar atât)? Bacşişul va fi în continuare impozitat. După ce Victor Ponta și Orlando Teodorovici au anunţat că impozitarea impusă recent va fi eliminată de la 1 iunie, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, vine acum cu un nou program de lucru. Impozitul pe bacşiş rămâne până la aprobarea noului cod fiscal. Vina o dă pe parlamentari şi circuitul legislativ şi anunţă că oamenii de afaceri mai au ceva de aşteptat până când vor scăpa de impozitarea bacşişului.
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat la mijlocul lunii mai că obligativitatea taxării bacşişului urmează să fie eliminată. Se estima că renunţarea la bacşiş ar putea fi operată rapid, de la 1 iunie. Dar socoteala guvernamentală nu s-a potrivit cu realitatea parlamentară. Şi asta după ce amendamentul la Codul Fiscal a ajuns târziu la Parlament. Însă, până la promulgare, comercianţii sunt obligaţii să se conformeze legii, adică să emită în continuare un al doilea bon fiscal pentru bacşiş.
Altfel, cei care vor fi găsiţi cu mai mulţi bani în casele de marcat vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 2000 şi 25.000 lei şi suspendarea activităţii pentru 30 de zile. Schimbările îi derutează pe comercianţi.
Decizia de renunţare la impozitarea bacşişului a fost luată la numai o săptămână după introducerea impozitului. Ordonanţa de Urgenţă care defineşte bacşişul şi stabileşte evidenţierea acestui tip de venit pe bonul fiscal a fost publicată, la sfârşitul lunii aprilie, în Monitorul Oficial. Până la promulgarea amendamentului, conform legii bacşişul trebuie trecut pe bon separat şi impozitat cu 16%.
„a avea un bacsis pe nota de plata, deci nu separat, eu cred ca e si european si normal” senatorul Calcan.
Plenul Senatului a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 8/2015, precum si amendamentele Comisiei de buget, prin care sunt eliminate prevederile privind impozitarea bacsisului.
Senatorii au adoptat cu 52 de voturi „pentru”, 9 „impotriva” si o abtinere proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 8/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Totodata, ei au aprobat, cu 54 de voturi „pentru”, 9 „impotriva” si o abtinere, amendamentele Comisiei de buget prin care, la propunerea Ministerului Finantelor, au fost eliminate prevederile privind impozitarea bacsisului. Senatul este prima camera sesizata.
In timpul dezbaterilor, senatorul PSD Valentin Calcan a spus ca voteaza proiectul, dar a pledat pentru includerea bacsisului pe nota de plata.
„Am deschis un fel de cutie a Pandorei si poate pana la urma, in drumul spre Camera Deputatilor, Guvernul se va mai gandi, domnul ministru se va mai gandi intrucat a avea un bacsis pe nota de plata, deci nu separat, eu cred ca e si european si normal”, a spus Calcan.
El a adaugat ca, daca s-ar face un control, s-ar constata ca 95% din restaurantele din Romania au ospatari cu salariul minim pe economie, ceea ce nu e normal.