[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

S-a stins cunoscutul taragotist Dumitru Farcaș

Cunoscutul taragotist Dumitru Fărcaş a murit într-un spital din Cluj, unde era internat în urma unui infarct, potrivit românialiberă.ro care citează Mediafax. 

În luna mai, Dumitru Fărcaş împlinise 80 de ani, ocazie cu care preşedintele Klaus Iohannis i-a oferit Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de cavaler.

În vara anului 2014, înaintea evenimentului „Zamfir – 50 de ani pe scenă” dedicat naistului Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaş a rămas fără taragot, după ce acesta i-a fost furat dintr-un microbuz parcat în faţa Ateneului Român. Astfel că artistul nu a mai putut cânta la spectacolul aniversar al lui Gheorghe Zamfir.

La începutul carierei sale, începând cu anul 1959, (la anul Farcaș ar fi sărbătorit 50 de ani de activitate), Dumitru Fărcaş a făcut parte din Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, cunoscut atunci sub numele de „Ansamblul Maramureşului”, fiind membru fondator. Din anul 1970 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Muzicieni din Elveţia „SUISSA”. În anii 1977 şi 1999, maestrul a primit din partea Institutului – Smithsonian Washington DC, SUA, diplome de onoare. În 1962, a fondat Orchestra de muzică populară „Mărţişorul” a Casei de Cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale. De-a lungul carierei sale i s-a acordat titlul de onoare al oraşelor Phenian (Coreea de Nord) , Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare.

De asemenea, emisiunea „Tezaur Folcloric”, difuzată de TVR, poartă un generic audio semnat, la taragot, de Dumitru Fărcaş.

Lasă un răspuns