[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Salmalele, micii? Nuuu! Cel mai cunoscut produs culinar românesc: Pastrami

DE CE NU EXISTĂ MĂCAR 100 DE LOCURI ÎN ITALIA UNDE SĂ GĂSIM PASTRAMA?

„Perché non esistono almeno 100 luoghi italiani dove poter mangiare pastrami? Mi appello agli aspiranti hamburgerai, ma anche ai tanti colonizzatori da polpetta già avviati: regalateci il pastrami, oltre all’hamburger variante cipolla caramellata, di coniglio, al coltello, al macello, blue cheese, matriciano, essiccato, avocado o tartufo. Regalateci una gioia nuova e succulenta.”

Aceasta este întrebarea pe care și-o pune un site italian specializat în mâncare.

Cam acesta este mesajul de pe site: „Mă adresez aspiranților hamburghetari, dar și multor colonizatori de piftele deja în afacere: oferiți-ne pastrami, în afara hamburgherului în varainta cu ceapă caramelizată, de iepure, tăiat la cuțit, la măcelărie, blue cheese, matriciano, uscat, cu avocado sau trufe. Oferiți-ne o bucurie nouă și suculentă.”

Ne batem în piept cu sarmalele și micii noștri? Puțini, forte puțini sunt italienii care vor să mănânce sarmalele, cu atât mai puțin micii care miros a usturoi.

Avem însă un lucru mult mai de preț, mult mai cunscut. Un tip de mâncare autohtonă, românească, banală și neutilizată deloc la nivel național, mai puțin toamna, la culesul strugurilor și mustuit, dar care este foate cunoscut afară: pastrama.

Afară unde? În primul rând în Statele Unite și mai apoi în toată Europa.

Dacă vă vine ideea vreodată să căutați pe net cuvântul „paramă”, veți descoperi că acesta va fi găsit imediat, dar în varianta „pastrami”. De ce? Pentru la sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX, evreii care emigrară în Statele Unite duseră cu ei și această delicatesă românească, pastrama. Și, pentru că spiritul de comercianți al acestora le dicta că pătrunderea pe piață are nevoie și de altceva, schimbară terminația cuvântului în „i”, pastrami, italianizând-l pentru o mai ușoară exprimate și pentru o mai facilă pătrundere pe piață. Și le-a reușit.

Atât de bine încât pe orice motor de căutare o veți face veți afla că „patrami” este un tip de mâncare românească.

În Italia pastrami nu se produce. El este distribuit de o firmă americană (sic!),  boolarson.it. Pentru că în America este adevărata piață de pastrami, cu sute de localuri unde se poate savura aceast platou românesc made in SUA.  

Cât face de bine pastrama? O putem realiza într-una din secvențele filmului When Harry Met Sally cu Meg Ryan în faimosul local neyorkez Katz’s Delicatessen:

Cristi Merchea