[adning id="34187"]
[adning id="33913"]
edf

Salvia – sănătate pentru corp și minte, plăcere în bucătărie

Salvia (cuvântul vine din latinescul „salvus”, legat de „sănătate” și „salvare”) este una din cele mai apreciate plante aromatice din lume pentru proprietățile sale terapeutice dar și în bucătărie. În Roma Antică salvia era culeasă cu mare fast, cu un întreg ritual.

Mai puțin cunoscută în România, ea a fost descoperită în principal odată cu emigrația românească de după 1990 în Peninsula Italică sau Spania, Grecia, Portugalia. Aici este nelipsită din bucătărie sau medicina tradițională.

Cine va începe să cultive salvia nu va mai rezista fără aceasta și o va avea mereu într-un vas în casă sau în grădină.

În bucătărie

Se îmbină perfect cu peștele, carnea la grătar, brânzeturile sau  legumele la grătar, pastele cu unt sau gnochi și risotti.

În regiunea Umbria se prepară un tip special de mâncare, mai ales iarna, cu șuncă tăiată felii subțiri, piper, vin, sare, salvia făcute în ceaun la foc moale.

 Sănătate

Salvia este un remediu nelipsit fiind considerată un detoxifiant excelent pentru organism, şi de asemenea tratează diferite infecţii, fiind un tonic nervos, psihic, cu capacităţi de reîntinerire.

 

Salvia poate fi găsită la farmaciile naturiste, la plafar, sub diverse forme – de ceai, de pulbere, de tinctură, ulei sau ulei volatil, dovadă incontestabilă a necesităţii acestei plante miraculoase în casele românilor. Pe plan intern, ceiaul de salvie tratează diabetul, faringitele, bronşitele, dischinezia biliară, iar pe plan extern este un remediu excelent împotriva aftelor, gingivitelor, stomatitelor, abceselor dentare, dacă se fac spălături. De asemenea, tenul acneic, gras, transpiraţia picioarelor pot fi tratate cu ajutorul ceaiului de salvie”, explică dr. Cătălin Luca, medic medicină internă, pentru Adevărul.ro

 

Infuzia, spune specialistul, se prepară din o linguriţă de frunze de salvie uscate la o ceaşcă de apă clocotită, ce se lasă la infuzat vreme de 10 minute. Aceasta poate scădea febra şi stimula sistemul nervos dacă e consumat de trei ori pe zi.

De asemenea, decoctul de salvie se prepară dintr-un pumn de frunze ce se fierb vreme de zece minute într-un litru de apă, şi acesta poate fi folosit ca şi metodă de tratare a aftelor, gingivitelor, stomatitelor, abceselor dentare, dacă se fac spălături.

 

Șase beneficii ale salviei

1. Creşte rezistenţa şi imunitatea organismului. Planta magică reglează activitatea tiroidei, stimulează pofta de mâncare, calmează durerile de cap şi de stomac. De asemenea, combate cu succes transpiraţia, vindecă iritaţiile, eczemele şi infecţiile cutanate şi ajută la îndepărtarea celulitei.

 

2. Uleiul de salvie este şi un excelent remediu pentru păr, aşadar combate căderea părului, reduce procesul de albire, nuanţează culoarea părului. De asemenea, uleiul de salvie mai are şi alte proprietăţi tămăduitoare, îmbunătăţind memoria, circulaţia sângelui la nivel cerebral, combate infecţiile, microbii.

 

3. Tratează gastrita.

Previne formarea celulelor canceroase, reduce dependenţa de tutun şi de alcool, vindecă dermatitele şi tratează ciupiturile de insecte şi dismenoreea.

 

4. Tratează afecţiuni ale aparatului digestiv.

Salvia tratează colitele, enterocolitele, colitele de fermentaţie, indigestia, balonarea, prin administrarea de pulbere de salvie câte patru linguriţe la zi, vreme de trei săptămâni, cu pauze de zece zile.

De asemenea, se poate face o cură cu infuzie de salvie, câte trei căni de infuzie pe zi.

 

5. Învinge răceala şi gripa

Bronşitele, rinitele, răceala şi gripa pot fi tratate cu ajutorul salviei datorită proprietăţilor sale antivirale şi de asemenea de reducere a febrei şi a secreţiilor în exces din căile respiratorii.

 

6. Vindecă rănile.

La nivel extern, salvia are de asemenea numeroase beneficii. Aşadar, aceasta poate fi folosită pentru tratarea rănilor ce se vindecă greu, prin aplicarea de cataplasme cu salvie. De asemenea, pentru eliminarea mirosului neplăcut şi a transpiraţiei abundente se foloseşte infuzia de salvie, fie băută, fie comprese pe locul afectat (axile, mâini) sau băi de picioare.

 

Precauţii la administrarea plantei

“Trebuie să aveţi mare grijă atunci când începeţi o cură cu salvie. Această plantă este contraindicată epilepticilor, mamelor care alăptează, femeilor însărcinate, persoanelor sensibile la stomac. De asemenea, uleiul volatil de salvie nu se administrează copiilor sub 10 ani, iar diabeticii trebuie să ţină glicemia sub atentă supraveghere dacă încep o cură cu salvie”, avertizează medicul

Citeste mai mult: adev.ro/pbbnhy

 

 

 

Lasă un răspuns