Pe 28 iulie 2018 a avut loc, în sala „Porta della Terra” a primăriei din San Salvo, prezentarea proiectului „Școala Româneasca la San Salvo”, cursuri de limba și literatura română, istorie, geografie, arta si religie.
Proiectul a fost dorit de Sigismund Puczi, preşedintele Asociaţiei Socio-Culturale „Decebal”din localitate care a declarat că „o ţară care investeşte în educaţia tinerilor devine mai bogată”.
Ideea a pornit observând copiii români care, atunci când merg în țară, în România, nu reuşesc să converseze cu bunicii, cu rudele si cu alți copii. Octavian Haragos, consilier diplomatic la Ambasada Romana din Italia, prezent pentru această ocazie, a asociat aceast moment istoric al românilor cu cel cu care s-au confruntat italienii atunci când au emigrat în Statele Unite în „900. Italienii s-au ruşinat de limba lor şi nu și-au învățat copiii să vorbească italiana. Italienii din a doua generație, mergând în căutarea originilor lor, au revendicat cu mândrie ceea ce ignoraseră. Și astăzi italieni încă se întorc în ţara străbunicilor lor să cunoască şi să-şi redescopere identitatea.
Limba este cartea de identitate a unui popor. Odată ce-ţi pierzi limba, pierzi totul. Consilierul a invitat părinții să nu le fie rușine de limba lor și să-i învețe cu mândrie pe copiii lor.
Primarul orașului San Salvo, Tiziana Magnacca, a subliniat importanţa acestui proiect pentru generaţiile viitoare. „Ce stim despre viitorul copiilor noştri şi ce oportunităţi pot fi deschise lor?”.
Prezent la eveniment, părintele Bodgan Petru Voicu, unul dintre profesorii cursului, a declarat: „te doare inima să ştii că ai noștri copii nu pot vorbi cu bunicii lor, deoarece acestia nu cunosc limba. Este adevărat că, uneori, pot apărea îndoieli în cazul în care pentru copiii români care trăiesc în Italia, limba română va fi limba maternă sau limba străină.”
La eveniment au participat şi vice-primarul orasului San Salvo care este si presedinta comisiei de cultura si învățământ Maria Travaglini, profesoara de limba romana si geografie Petronela Chilcos şi reprezentanţi ai asociației romane „Vocea romanilor Vastesi” din orasul Vasto.
La sfârşitul prezentării proiectului, au fost distribuite manualele atât de necesare cursurilor. Toate cărţile au fost oferite gratuit de Municipiul Târnăveni-România, oraș infratit cu San Salvo. Primaria din San Salvo pune la dispozitie școala si clasa unde se vor desfasura lectiile. Cursul este gratuit.
La sfârşitul anului, copiii vor primi un certificat utilizabil şi în România. La realizarea acestui proiect au contribuit Asociatia socio-culturala „Decebal” in colaborare cu: Ministerul Romanilor de Pretutindeni, Ambasada României in Italia, Primaria orașului San Salvo, Primaria Municipiului Târnaveni.
S.P.