[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Sânziana, plantă magică

Sânziana (Galium aparine) este o plantă erbacee din familia Rubiaceae cu florile galben-aurii, asemănătoare florii miresei, cu un parfum ușor dulceag și gust amar.

Sânziena albă (Galium mollugo)

Sărbătoarea Sânzienelor reprezintă un moment foarte important pentru credincioși.

Se spune că florile de sânziene au efect magic dacă sunt culese în această zi.

Denumiri populare: drăgaica, sânziene, lipicioasa, închegătoare, smântânica, petela reginei.

Acțiune: diuretică și depurativă, detoxifiază ficatului, mărește secreția glandelor sudoripare, antiinflamatorie, decongestivă, astringentă, cicatrizantă

Indicații: detoxifierea rinichiului, ficatului, sângelui, splinei, guta, boli reumatismale, afecțiuni canceroase la nivelul pielii, laringelui, cavității bucale, limbii, tumori ganglionare, leucemie, afecțiuni ale glandei tiroide și corzilor vocale, boli de piele, furuncule, răni infectate sau care se vindecă greu, comedoane, boli ale rinichilor, retenție urinară, infecții urinare acute și cronice, pionefrite, afecțiuni uterine, pre și postnatal (refacerea uterului după naștere).

Mod de administrare: infuzie, tinctură, suc proaspăt

  • Semințele prăjite și măcinate se folosesc pentru prepararea unei băuturi energizante calde, asemănătoare cafelei.
  • Vârfurile înflorite se pun la macerat pentru obținerea unei băuturi răcoritoare, la fel ca florile de soc, sau pentru aromatizarea unor băuturi spirtoase.
  • Zeama obținută din zdrobirea plantei era folosită pe vremuri ca enzimă vegetală pentru coagularea laptelui, în procesul obținerii produselor lactate.
  • Ceaiul obținut din florile de sânziene este un leac magic pentru bolile de ficat, pancreas sau splină. În plus, aceasta tratează și afecțiunile care apar la nivelul sistemului nervos sau la nivelul rinichilor și este benefic și pentru persoanele care prezintă afecțiuni ale tiroidei. Infuzia se prepară dintr-o linguriță cu varf de sânziene la o cană de apă clocotită care se infuzează 2 minute, apoi se strecoară.
  • Sucul proaspăt se obține prin mixarea plantei proaspete.