[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

SÂNZIENELE SAU DRĂGAICA

În ziua de 24 iunie a fiecărui an bisericesc, Biserica Ortodoxa face pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută în popor și cu denumirea de Drăgaica sau Sânziene.

sanziene1-397x600

În Moldova, creștinii ortodocși se roagă la moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, în speranța că vor scăpa astfel de necazuri și de boli.

Legendă spune că numele vine de la Santa Diana zeița romană a pădurilor și a vânătorii, altele spun că-și trage numele de la florile de câmp galbene cu miros dulce care se numesc Sânzienele,  Frumoasele sau Zânele, iar în sudul țării se numesc Drăgaicele. Sânzienele sunt zâne tinere, frumoase, blânde și vesele.

marilena bacanu
Florile de sânziene erau puse sub pernă de tinerele fete, în speranţa că astfel îşi vor visa ursitul. Femeile căsătorite aveau alte griji, astfel că îşi înfăsurau cu sânziene mijlocul, pentru a nu avea dureri de mijloc la muncile câmpului. Atât fetele, cât şi femeile, fără deosebire, îşi puneau în păr sau în sân floarea, pentru a atrage atenţia asupra frumuseții lor.

sanziena1

Aceasta este o sărbătoare a iubirii și a fertilității, a Soarelui, a dragostei și a poftei de viață. În credința populară se zice că în noaptea de Sânziene 23/24 iunie se deschid cerurile, iar Sînzienele dansează.

Tot de Sânziene au loc și bine cunoscutele bâlciuri. Acestea reprezentau un prilej ideal pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei. Cele mai cunoscute târguri aveau loc la Focșani, Buzău, Câmpulung Muscel, Pitești, și altele.