[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Sărbătoare multietnică la Giulianello (Latina)

IL MONDO E UN PAESE 1Duminică 13 octombrie 2013

IL MONDO E UN PAESE 5În micuţa localitate Giulianelo din provincia Latina [ 3800 de locuitori ] a avut loc o manifestaţie multinaţionala
numita  -IL MONDO IN UN PAESE „2”- eveniment organizat de catre asociaţia – CHE DICE DONNA -cu prilejul inaugurarii parcului -Verde Azzurro . Prin intermediul d-nei Elena Pintilie, membră a acestei asociaţii, a fost  invitat grupul RAPSODIA din Ferentino pentru a reprezenta comunitatea romaneasca printr-un spectacol de muzica şi dansuri populare,  alături de alte comunitaţi reprezentând ; Italia, Franţa, Albania, Nigeria, Columbia, Peru şi India . Fiecare comunitate şi-a amenajat câte un stand în care au prezentat obiecte de arta , artizanat  ,meşteşug , fotografii  reprezentative ţărilor de origine.

IL MONDO E UN PAESE 8După un discurs ţinut de către  preşedinta asociaţiei în care a prezentat lucrările de înfrumuseţare şi de întreţinere a parcului ,Primarul a taiat pamblica de inaugurare şi au dezvelit targa cu enumirea acestui parc . Spectacolul a început cu o piesă de teatru pusă-n scena de comunitatea franceza reprezentănd o ora de limba franceză la şcoala. Nigerienii ne-au încalzit cu ritmurile lor după care italienii au intrat cu ei pe scena combinând stilul african cu cel italian. Peru a fost prezentat cu un videoclip şi un cântec tradiţional numit -Ochi albastri . Columbienii ne-au încântat cu dansuri sud americane apoi am urmat noi comunitatea româneasca cu patru dansuri populare ale grupului RAPSODIA din Ferentino, trei căntece populare: Măicuţa cu părul alb,Casa parintească si Dragul mamii drag fecior , prezentate de către Florina Stoleriu, solista grupului. A urmat o tânără solistă locală  de  15 ani,  eleva la şcoala de canto, Corina Jianu care a îmbinat stilurile, cântând din repertoriul popular Doamne ocroteşte-i pe români, muzică uşoară românească , italiană şi din repertoriul internaţional .

IL MONDO E UN PAESE 10Am încheiat cu solista Rozalia Tanasa din Roma care a prezentat doua melodii hunedorene. Spectacolul a continuat cu doua cântece albaneze şi a fost încheiat cu frumoase cântece şi dansuri indiene . Cuvântul de încheiere a preşdintei asociaţiei -CHE DICE DONNA- a adus mulţumiri tuturor participanţilor apoi urarea de noapte bună în limba maternă a fiecarei comunităţi .A fost o zi superbă ,o atmosferă amicală ,în spiritul colaborării şi coabitarii comunităţilor din teritoriu.

 Gheorghe Stoleriu

Preşedintele Asociaţiei Rapsodia din Ferentino