[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Sărbătoarea Paștelui în Italia

În această săptămână papa Francisc va prezida ritualurile tradiţionale din Săptămâna Patimilor, precum Ultima Cina din Joia Mare, sau procesiunea „Vía Crucis” de vineri, precum şi slujba de Înviere de sâmbătă şi liturghia din duminica Paştelui când va susţine şi tradiţionala binecuvântare „Urbi et Orbi”.

Postul Paştelui este precedat de carnavaluri, baluri mascate, parade şi jocuri de artificii. În timpul Postului, se pune grâu la încolţit cu care vor fi decorte bisericile, în zilele dinaintea  Paştelui. În duminica Floriilor, oamenii duc la biserica ramuri de măslin şi palmier pentru a fi sfintite. După ce toţi oamenii intră în biserică, uşile se închid, ca şi porţile Ierusalimului. Preoţii ciocanesc de trei ori, uşile se deschid, iar oamenii flutura ramurile de măslin, comemorând  intrarea triumfală a lui Iisus in Ierusalim. În Vinerea Mare, în biserici se reconstituie ritualul spălării picioarelor lui Isus. Sunt aleşi 12 bărbaţi săraci din parohie,  simbolizând pe cei 12 apostoli, iar preotul, ca şi Iisus Hristos, le spală picioarele.

Duminica Paşte este zi a fericirii şi a speranţei. La Vatican, în faţa a mii de credincioşi, Papa celebrează mesa de Înviere, în Piaţa San Pietro. De la balconul basilicii, Suveranul Pontif rosteşte, în zeci de limbi, tradiţionalul mesaj de Paşte şi binecuvântarea ”Urbi et Orbi”. Liturghia zilei de Paşte se celebrează cu solemnitate. În locul actului penitenţial, se face stropirea cu apă binecuvântată, pentru a aminti de botez.

Familia se adună la masa de prânz şi se mănâncă agnellino – miel fript, cu piper şi salată de ouă fierte, iar copiii primesc oul pascal, cu o surpriză înăuntru. Tot pentru copii se pregăteşte un cozonac în formă de coroană, acoperit cu bomboane colorate, ovale. Napolitanii pregătesc o plăcintă specială umplută cu brânză şi presărată cu fructe zaharisite.

Lasă un răspuns