Imagine de la evenimentul de la Villa Nova precedent (arhiva Emigrantul)
Concert cu artiști din țară, standuri du cu produse românești, ansambluri folclorice …. sărbătoare românească în Italia
Adevăratele fapte de bine ale omului nu sunt acelea numărate ci acelea cântărite!
Dintotdeauna, neamul românesc este deosebit odată pentru râvna de a fructifica darurile naturii şi a doua oară pentru a le cinsti cum se cuvine! După o îndepărtată în timp tradiţie s-a păstrat până azi la români ritualul încoronării toamnei ca mamă a roadelor, binefăcătoare triumfătoare între anotimpuri. Bilanţul şi cinstirea recoltei e o sărbătoare specific românească, aşa cum se desfăşoară ea la români, nu e adusă de nicăieri, iar pe cât e de frumoasă, poate să îi inspire şi pe alţii. Ea semnifică vârful apoteotic al anului la momentul terminus al trudelor românilor când, după ce şi-au agonisit tot belşugul lor dintr-un an, se predau spiritului sărbătorii meritate, se aşează la masă de festivitate, se veselesc în jurul produselor hrănitoare ale pământului, pe care le expun a fală în toată splendoarea prospeţimii lor, petrecând cu joc şi cântec, săvârşind prin aceasta spectacolul propriei munci, bunăstări şi satisfacţii.
Mutaţi pentru mai lungă sau mai scurtă perioadă de timp prin toate laturile lumii, ca să-şi amelioreze avutul cel de toate zilele, uneori cu preţul usturător ca jarul la inimă, al unor drame umane, românii de pretutindeni îşi iau cu ei şi câte un colţ de Românie virtuală – în primul rând îşi iau sărbătoarea care-i comoară spirituală în străinătate pentru fiecare dintre cei ce şi-o pot oferi, aşezându-se în jilţul demnităţii naţionale, chiar şi pentru o clipă.
Oamenii răi nu sunt fericiţi niciodată, iar oamenii buni nu pot fi nefericiţi.
Oamenii buni muncesc, strâng bunuri pentru viaţă şi serbează. Aceasta va făptui sâmbătă 31 octombrie şi duminică 1 noiembrie, în inima îmbrumată a toamnei anului acestuia (2015), când anotimpul începe drumul ieşirii din timp, pentru români, românul cu harurile omeniei proeminente ale chibzuielii, hărniciei şi petrecerii festive, patron al Supermercatului „Aida”, foarte cunoscut şi apreciat în zona de est a Italiei şi nu numai, Adrian Nichifor, român nedezminţit, inimos şi cu generozitate, în Piazza del Mercato, din Villanova di Guidonia, Italia. Datorită implicării sale, românii din Italia se vor bucura două zile la rând, sărbătorind recolta toamnei printr-un concert de ţinută, de cântec românesc ce preaslăveşte pacea, iubirea şi hărnicia în doine, romanţe, cântece de petrecere, cântece cu acompaniament muzical modern, cântece numai şi numai ale sufletului românesc avid să se regăsească într-o fărâmă de Românie clădită pe fundaţia spectacolului muzical.
La frontispiciul acestui spectacol este nimeni altul decât cel mai vivace artist român, unul dintre cei mai iubiţi cântăreţi ai neamului românesc din toate timpurile, ce poartă din depărtarea rădăcinilor melosului folcloric al neamului său, comori spirituale an la an mai proaspete, mai strălucitoare, mai pline de viaţă, originalitate şi frumuseţe, mai nestemate, Benone Sinulescu. Maestrul va unge balsamic inimile spectatorilor, cu piese din vastul său repertoriu, adevărate flori spirituale de melos pentru toate preferinţele, de diverse genuri muzicale, adresate tinerilor de toate vârstele – nu e niciun nonsens în a vorbi despre tinereţe la toate vârstele, deoarece toţi acei ce iubesc şi cântă sunt numai tineri, indiferent de vârstă! Între aceste piese, romanţa pe care o interpretează maestrul Benone Sinulescu, „Măicuţa mea dragă” smulge inima din piept!
Alături de maestrul pururi tânăr care şi de-ar cânta o zi şi o noapte, n-ar scădea dragul nimănui de a-l asculta şi privi, vor evolua în concert: Constantin Enceanu, Daniela Condurache, Brânduşa Covalciuc, Rodica Stan, Tudorel Popa, Ansamblurile „Antares” şi „Dor călător”. Văru’ Săndel va coborî văzduhul la spectatori cu binecunoscutele sale momente comice, explozive! Cu atât mai preţioasă este această distribuţie, cu cât ea a fost selecţionată de către patronul Adrian Nichifor cel care ştie bine valoarea cântecului adevărat şi distinge clasa unui spectacol veritabil. Şi-a dat proba anterior, cu alte spectacole la a căror organizare a contribuit, pentru ca acum, mai cu seamă prin participarea interpretului Benone Sinulescu să pericliteze gradul de frumuseţe al celor dinainte, cu actualul spectacol sărbătoresc, prin nimic altceva decât prin faptul că duşmanul frumosului ne este urâtul, ci mai frumosul!
Pe lângă splendoarea unui concert urcător la inimi, Adrian Nichifor mai oferă românilor din Italia şi nu numai lor, încă o delectare: standuri cu produse pur româneşti dintre cele de la Supermarketul „Aida” – este vorba despre delicateţele produse la laboratoarele de cofetărie şi fabricile de panificaţie ale supermercatului acestuia, legume şi fructe, preparate din carne etc., toate de provenienţă şi precştite după reţete tradiţionale româneşti.
Aşadar, pe românii din Italia îi aşteaptă în zilele de 31 octombrie şi 1 noiembrie (2015), în pragul „micii Românii” virtuale din Piazza del Mercato, din Villanova di Guidonia, decorate şi însufleţite cu spirit românesc, Sărbătoarea Recoltei. Chiar şi bogăţia unui împărat va fi neînsemnată pe lângă averea sufletească ce va fi dăruită românilor aflaţi departe de ţara lor natală, de evenimentul Sărbătorii Recoltei ce se datorează în primul rând organizatorului Adrian Nichifor, tot în primul rând lui Benone Sinulescu şi tuturor artiştilor din concert, tot în primul rând produselor româneşti ale Supermercatului „Aida” şi tot în primul rând spectatorilor. Dincolo de primul rând nu mai e nimic în miezul unei sărbători româneşti!
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)
Pe aceeași temă citiți și: