[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Sărbători românești la nordul Romei

Via Flaminia 353, nordul Romei.

Comunitatea românească, strânsă în jurul preotului Serafim, a inimoasei Lucia Bîrle și a colaboratoarelor sale apropiate, s-au adunat duminică, 3 ianuarie pentru a sărbători Hramul parohiei Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan și Unirea Moldovei cu Muntenia. Aproape două sute de români, – mulți frecvenți enoriași ai slujbelor religioase -, artiști populari, românce care lucrează în casele italienilor și care duminica găsesc aici un loc de petrecere a timpului liber, italieni, diplomați români au fost pentru câteva ore împreună.

Ambasadorul la Sfântul Scaun, ES Prof. univ. dr. Liviu – Petru ZAPÎRŢAN a fost prezent, la fel cum, din partea  Ambasadei României la Roma, consilierul diplomatic Dan Valentin FULGA au adresat mesaje de unitate și solidaritate celor prezenți.
Au urmat, până seara, momente artistice care au ridicat sala în picioare, au scos la joc pe cei prezenți și, nu în ultimul rând, au creat o atmosferă românească așa cum și-o doresc cei departe de casă, dar cu România-n suflet.

Sarmale în foi de viță, gogonele, cozonaci și colaci, toate pregătite cu trudă și pasiune de Lucia Bîrle și echipa sa de doamne frumos îmbrăcate în costume populare maramureșene, chiar dacă unele fete sunt și din alte zone ale României.

O botoșăneancă, Catia Alexoaie, frumos îmbrăcată într-uncostum popular adus din țară, își dansa prietenul italian cu grație. De fapt nua fost singurul costum, multe femei dintre cele prezente etalâdu-și straiele de prin zonele lor de origine, frumos lucrate odată.

Preotul Iulian Serafim și cei care-l sprijină reușesc, de multe ori pe an și de fiecare dată, să organizeze evenimente frumoase, cu români frumoși, care se simt ca casă dar departe de casă.


Rodica Ciobotaru

Lasă un răspuns