INGREDIENTE:
2 verze murate
1 kg carne tocată de porc
5 – 6 linguri orez
2 cepe medii
200 g pastă de tomate
sare, piper, cimbru, leuștean, foaie de dafin, piper boabe
2-3 linguri ulei
PREPARARE
Varza se desface în foi, se spală, se lasă la desărat şi dezacrit, dacă e nevoie, apoi se curăţă de cotoare şi se aşază foile bune pe un platou. Ce nu merge la umplut se toacă fideluţă.
Ceapa tocată mărunt se amestecă bine cu orezul, carnea tocată, sare, piper, cimbru și leuștean.
Se umple fiecare foaie cu câte o linguriţă de compoziţie şi se rulează uşor sarmalele, astfel încât să nu se desfacă la fiert.
Varza tocată se amestecă bine cu o lingură ulei, cu pasta de tomate şi condimentele.
Într-o cratiţă cu fundul mai gros, se aşază mai întâi un strat de varză tocată, apoi se aranjează sarmalele în straturi. Deasupra se presară varză tocată. Se toarnă 2-3 pahare cu apă încălzită, se acoperă cratiţa cu un capac şi se pun la fiert la foc mic. Se lasă cam 2 ore, răsucind din când în când cratiţa, ca să nu se prindă sarmalele de fund şi să se afume.
Când sunt fierte, se dau la cuptor pentru alte 30 minute, să se rumenească frumos. Se servesc calde sau reci, cu smântână și mămăligă.
Poftă bună !!