[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Sclavie în fermele din Sicilia. Români plătiți cu 2 euro pe oră

Carabinierii Grupului de Carabinieri pentru Protecția Muncii din Palermo, susținuți de autoritățile competente, în acord cu Inspectoratele Teritoriale de Muncă locale, au făcut în ultimele două săptămâni o serie de controale în localitățile Camporeale, Contessa Entellina și Poggioreale (PA), pentru a verifica respectarea normelor privind protecția muncii în sectorul agricol și, în special, pentru a combate exploatarea muncii, munca la negru și fenomenul de caporalato.    (Sistem controlat de mafie)

La două dintre fermele inspectate, au fost identificați 5 lucrători la negru. Activitățile nu au fost suspendate, potrivit articolului 33/2009, pentru a nu afecta recolta. Patronul unei ferme a fost denunțat pentru că nu a supus unui examen medical un angajat minor. Au fost impuse sancțiuni administrative și au fost aplicate amenzi în valoare de 35.000 de euro pentru patronii celor două ferme unde s-au găsit nereguli.

Controale similare s-au efectuat și în localitățile Bivona, Menfi, Campobello din Licata, Sambuca din Sicilia, Santa Margherita Belice și Cammarata (AG). În interiorul celor 10 ferme inspectate, au fost identificați 37 de muncitori la negru și au fost suspendate două activități, în timp ce alte cinci au fost lăsate să funcționeze, potrivit articolului 33/2009, pentru a evita pierderea recoltei. Patru patroni au fost denunțați pentru că au instalat un sistem de supraveghere video fără permisiunea lui I.T.L. de la Agrigento și că nu au supus unui examen medical prescris un muncitor minor și, în ansamblu, s-au impus sancțiuni administrative și au fost aplicate amenzi în valoare de 110.000 de euro.

La Marsala (TP), un bărbat de 51 de ani, patronul unei ferme de animale, a fost denunțat pentru munca la negru și i s-a impus o amendă administrativă de 24.000 € . Proprietarul fermei de animale angajase la negru doi români, ciobani la o turmă de oi, fără contract, fără examene medicale, fără drepturi, plătindu-i  cu doar 2,00 € pe oră. După cum au descoperit carabinierii, bărbatul le-a oferit un acoperiș deasupra capului, profitând de starea de necesitate a celor doi români și obligându-i să muncească în schimburi de 11 ore pe zi, 7 zile din 7.

Deoarece examenele medicale sunt esențiale pentru a putea manipula produsele alimentare destinate consumului, patronul a fost denunțat și la ASL.

BlogSicilia.It