[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Sclavie în Italia. 35 de muncitori români exploatați de un italian și un intermediar român

Un italian de 43 de ani, Francesco Sabato, patronul unei firme agricole din Ginosa, și un colaborator de-al său român, P.M.A., de 25 de ani, angajat cu forme legale, din provincia Taranto, au fost arestați după ce anchetatorii au descoperit că exploatau 35 de muncitori români.

Oamenii erau recrutați de intermediarul P.M.A., din România, fiindu-le plătită călătoria. Munceau în agricultură chiar și 17 ore pe zi, fiind forțați să lucreze și să trăiască în condiții inumane într-o casă rurală abandonată, plină de mucegai, cu șoareci și gândaci, cu paturi supraetajate înghesuite, 6 dușuri cu apă rece, 2 băi exterioare.


Francesco Sabato îi angajase fără contract în condiții de exploatare și de încălcare a standardelor de siguranță a muncii, pe câmpurile din Ginosa și Castellaneta. Muncitorii erau plătiți cu doar 1,50 euro/oră, fiind constrânși să cedeze o parte din câștig lui și intermediarului său pentru cazare, țigări și bunuri de primă necesitate.

În urma investigațiilor patronul italian și caporalul român sunt acuzați, cu titlu diferit, de intermediere ilicită de forță de muncă și exploatare a muncii cu circumstanță agravantă de nerespectare a contractelor colective de muncă naționale și provinciale, de extorcare și evaziune fiscală.

Carabinierii de la Inspectoratul muncii din Taranto au efectuat confiscarea bunurile italianului în valoare de aproximativ 300.000 de euro.

Corriere dell Mezzogiorno