[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Şcoală de vară „Schitul Sf. Ilie” pentru copiii români din zona Rignano Flaminio

Există preoți și parohii românești în Italia care s-au închegat în adevăratul sens al cuvântului și care sunt un exemplu pentru mulți. Iar pe cea păstorită de preotul Ștefan de la Rignano Flaminio am văzut-o crescând an de an. 

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, au început oficial înscrierile pentru Școala de vară de la Schitul „Sfântul Ilie Tesviteanul” din localitatea Rignano Flaminio, lângă Roma, adresată copiilor români sau provenind din familii mixte din zona de nord a Romei. Cursurile principale vor avea durata de o lună, începând cu data de 19 iunie până pe 20 iulie, dar activitățile dedicate copiilor şi tinerilor vor continua pe toată durata verii. Tabăra de Vară de la Rignano, a ajuns la a doua ediție: anul trecut, inițiativa s-a bucurat de un mare succes: au participat peste 40 de copii, cu vârsta cuprinsă între 4 şi 12 ani.
„Pentru ediţia din 2017, proiectul a obţinut susţinere financiară din partea Ministerului pentru Românii de pretutindeni. Obiectivul „Şcolii de vară” este acela de a oferi copiilor şi tinerilor noţiuni şi elemente pentru păstrarea identităţii naţionale, într-un context de integrare europeană.
 
Se pot înscrie copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 5 şi 18 ani, care vor fi grupați în trei categorii: copii (5-9 ani), preadolescenți 10-14 ani şi adolescenți 15-18 ani.
 

„Venim în întâmpinarea comunităţii”

Ideea de a organiza o tabără pentru copiii români aparţine Părintelui Ieromonah Ştefan, care a vrut să vină în întâmpinarea numeroasei comunități de români din zona Rignano Flaminio. “Când se termină anul şcolar, majoritatea românilor muncesc, iar copiii sunt trimişi în ţară sau – cei mai mari – rămân acasă, singuri. Am întâlnit mulţi părinţi care nu ştiau ce să facă, unde să trimită copiii pe timpul verii. Aşa am decis să facem ce putem pentru a-i ajuta. Anul trecut, mergeam personal să iau copiii de acasă cu maşina, pentru că locuiau departe, în alte sate. Au venit copii din Civita Castellana, Monterotondo sau chiar și din Roma. Spre deosebire de o tabără tradițională, noi le oferim copiilor şi un program didactic, susţinut de profesionişti, deci nu sunt doar activităţi recreative. Ne-am bucurat de succesul de anul trecut, care a fost o premieră absolută în Italia, şi, am decis să organizăm Şcoala de vară şi anul acesta”, a declarat  părintele Ștefan.

Echipa

Coordonatorul taberei de vară este, la fel ca anul trecut, Părintele Ieromonah Ştefan, egumenul schitului, care va fi susţinut de o echipă de 12 profesionişti din Italia şi România. Printre profesori se numără Elena Constantin şi Ana-Maria Marinică, ambele din Bucureşti, ambele specializate în pictură bizantină şi lucrări de restaurare. Din echipă mai fac parte o arhitectă, alături de alţi educatori şi pedagogi. Coordonatorul proiectului este Dana Mihalache, preşedinta Asociaţiei „Spirit românesc”.

Programul şcolii de vară

Programul Taberei este bogat şi variat, numeroase fiind activitățile propuse: pictarea interiorului locașului de cult cu ornamente bizantine, specifice bisericilor ortodoxe, precum și împodobirea boltei cu stele aurii sau realizarea de obiecte artizanale și decorative, precum şi cea de picturi decorative pe carton și hârtie. Un alt aspect care va fi atins este acela de a încuraja practic, prin mijloace interactive, dezvoltarea culturală şi descoperirea credinței, culturii, limbii şi identităţii naţionale.
O zi pe săptămână este dedicată excursiilor cu caracter istoric şi de spiritualitate din zona provinciei Romei. Una din excursii va avea loc la Roma, pentru a vizita, printre altele, Forul Roman, Columna lui Traian, Arcul lui Constantin. Participanţii vor face excursii şi în zonele turistice din apropiere, unde se vor organiza jocuri sociale și recreative. Este prevăzută, de asemenea, organizarea a doua șezători cu povești, muzică, poezie și dansuri, precum şi a unui spectacol artistic final, ce va cuprinde o piesă de teatru, un recital de poezie și un program de cântece.

O zi de tabără

 

Iată cum se va desfăşura o zi de tabără: dimineaţa, copiii sosesc până la ora 9 (cu excepţia zilelor de miercuri şi vineri, în care elevii şi profesorii Şcolii de vară vor participa la Sfânta Liturghie, de la ora 8 la 10). Apoi tinerii sunt organizați în grupuri şi încep activitățile didactice şi recreative sau excursiile prevăzute în program. Urmează prânzul şi apoi alte activități, până la ora 17:00, când se încheie ziua de tabără.
Proiectul a fost recunoscut şi susţinut de Ministerul Românilor de Pretutindeni, care acoperă o parte din cheltuieli, împreună cu Schitul Sf. Ilie Tesviteanul. Pentru acoperirea cheltuielilor de masă şi a excursiilor, este necesară o contribuție din partea părinților.
Contact: Părintele Ieromonah Ştefan: 3289107918
Detalii pe blogul Şcolii de Vară
Fotografii de la ediţia din 2016
Dott.ssa Miruna Cajvaneanu Giornalista Twitter: @cmiruna Presidente Associazione Europaeus Blogger- Huffington Post Italia / Roma Today ROME
CELL:+39 388 65 15 430
TEL: +39 0418876509
FAX:+39 0692932686
Blog: http://www.huffingtonpost.it/matrioske/
Website: http://iromeni.com/ http://dinitalia.blogspot.it/