Comisia pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor analizează o propunere legislativă ce vizează înfiinţarea de şcoli româneşti în străinătate pentru milioanele de români din Diaspora.
Un grup de parlamentari propune înfiinţarea de şcoli româneşti în comunităţile de români din diaspora, pentru emigranţii care au plecat la muncă în străinătate fără să-şi finalizeze studiile în ţară şi pentru copiii românilor cu contracte de muncă temporare, mai ales din ţările mediteraneene.
Proiectul, care este analizat în aceste zile de Comisia pentru Învăţământ din cadrul Camerei Deputaţilor, prevede înfiinţarea „Institutului pentru învăţământ românesc în străinătate”, un organism care ar prelua inclusiv atribuţiile Institutului Limbii Române, ce organizează, în prezent, cursuri de limbă şi cultură română în şcolile şi universităţile străine.
Iniţiatorul proiectului, deputatul PNL Aurelian Mihai, argumentează oportunitatea proiectului prin datele statistice care arată că în străinătate muncesc peste 2,5 milioane de români, care au lăsat acasă cel puţin 80.000 de copii.
„Una dintre problemele insuficient exploatate, dar unde există o cerere mare în privinţa educaţiei, se referă la posibilitatea extinderii învăţământului în limba română, atât pentru cei mici care ar avea astfel posibilitatea de a locui cu părinţii peste hotare, fiindu-le mult mai simplu să se integreze într-o altă comunitate, precum şi pentru toţi aceia care nu şi-au finalizat studiile în ţară şi doresc să le continue„, se arată în expunerea de motive.
Deşi experţii în Educaţie sunt de acord că păstrarea tradiţiilor, culturii şi limbii române în sânul comunităţilor din diaspora reprezintă o prioritate strategică pentru România, ei amintesc de condiţiile mizere în care învaţă încă mulţi copii din ţară şi de faptul că învăţământul românesc se găseşte astăzi într-o criză sistemică, ce afectează, până una alta, milioane de copii din ţară a căror bunăstare depinde tot de insuficientul buget al Ministerului Educaţiei.
Sursa: www.adevarul.ro