[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Scriitori români la Torino. Întâlnire cu Gabriela Adameşteanu

 

Sâmbătă, 1 aprilie 2017, ora 18.00, la Librăria Luxemburg din Torino (via Cesare Battisti, nr. 7), va avea loc o întâlnire cu scriitoarea Gabriela Adameşteanu, opera căreia va fi prezentată de profesorul Roberto Merlo şi jurnalista şi criticul literar Maria Emilia Piccone. Întâlnirea este a doua dintr-o serie de evenimente, menite să promoveze literatura română, pe care Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia le organizează în parteneriat cu Librăria Luxemburgdin Torino, sub titlul “Scriitori români la Torino”.

Gabriela Adameşteanu este scriitoare, traducătoare şi jurnalistă. Este una dintre cele mai influente figuri din panorama culturală românească a ultimelor decenii. A scris mai multe romane: Drumul egal al fiecărei zile (1975) – Verrà il giorno (2012),traducere de Celestina Fanella, Cavallo di Ferro (2012); Dimineață pierdută (1983) – Una mattinata persa (2012), traducere de Roberto Merlo şi Cristiana Francone, Atmosphere Libri (2012); Întâlnirea (2003) – L’incontro, traducere de Roberto Merlo, Nottetempo (2010). Acestea sunt tablouri complexeale României comuniste, în care personajele prind viaţă pe fundalul cenuşiu, angoasant, sufocat de sărăcie şi lipsit de perspectivede care societatea românească s-a eliberat în 1989.

A fost membră a Grupului pentru Dialog Social (GDS) şi în această calitate a promovat iniţiative în domeniul vieţii sociale, politice şi mediatice din România post-comunistă, menite să susţină tranziţia spre modele democratice. A fost redactor şef al revistei „Revista 22” orientând publicaţia spre un tip de jurnalism cultural implicat în problemele sociale. A publicat mai multe volume de proză scurtă şi culegeri de studii şi articole apărute în ziare şi reviste.

Roberto Merlo este conferenţiar de Limba şi Literatura română la Departamentul de Limbi şi Literaturi străine şi Culturi moderne al Universităţii din Torino. S-a format ca românist la Universităţile din Torino, Cluj-Napoca şi Bucureşti. A tradus numeroase volume de istorie (de Ion Bulei), istoria limbii române (de Marius Sala) şi literatură română modernă şi contemporană, mai ales proză (Bogdan Suceavă, Gabriela Adameşteanu, Doina Ruşti, Ştefan Petica) şi teatru (Radu Măcrinici, Gianina Cărbunariu, Ştefan Peca e Lia Bugnar, Matei Vişniec, Elise Wilk, Roxana Marian, Andreea Vălean), cu rare incursiuni în zona poeziei prilejuite de versurile Martei Petreu şi ale lui Matei Vişniec.

Maria Emilia Piccone, profesoară de limba engleză şi critic literar, este o admiratoare a romanelor Gabrielei Adameşteanu. Cu o licenţă în Limbi şi Literaturi Străine obţinută la Universitatea Bocconi din Milano a avut o lungă carieră didactică, de peste treizeci de ani, de predare a limbii şi literaturii engleze la Liceul“Einstein” din Milano. Pensionarea i-a permis să înceapă colaborări în calitate de critic literar cu mai multe publicaţii din domeniu, mai întâi cu periodice dedicate femeilor, apoi în revista de literatură “Stilos” şi pe site-urile Wuz şi Stradanove. În prezent continuă să colaboreze cu Stradanove şi îngrijeşte propriul blog literar intitulat: Leggere a lume di candela (http://leggerealumedicandela.blogspot.it). Recenziile sale la romanele Gabrielei Adameşteanu se pot accesa la rubrica: Voci da mondi diversi. Europa dell’Est.