[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

SCRISOARE DESCHISĂ ȘI URGENTĂ către Guvernul României. Diaspora reclamă risipa bugetară de la DPRRP

O scrisoare a unui grup de inițiativă al românilor din străinătate circulă pe Internet. Mai mult decât legitimă, aceasta vorbește despre sumele uriașe aprobate în acest an pentru românii de pretutindeni și gestionate de un minister care nu-și are nici un sens.

Cerem respect pentru toţi românii, pentru cei din Diaspora şi, mai ales, pentru cei din ţară!

Ştirea privind mărirea bugetului Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) cu peste 22 de milioane de euro ne surprinde plăcut, pe de o parte, iar pe de altă parte, ne ofensează profund.

Ne surprinde pentru că, în sfârşit, Guvernul României a acceptat românii “de pretutindeni” drept o componentă importantă în dialogul cu societatea civilă, după cum se poate vedea clar din bugetul MAE.

Ne ofensează deoarece Guvernul operează pe o imagine simplistă a ceea ce înseamnă Diaspora Românească, un cadru care se rezumă doar la câteva asociaţii-satelit ale formaţiunilor politice române, neluând în considerare majoritatea românilor din diaspora care au asimilat în timp culturi diferite de cea românească, oameni care cunosc regulile democraţiei şi care preferă valoarea civică în acţiunile pe care le iniţiază.

Caracteristica esenţială a acestei diaspore majoritare este faptul că NU ESTE DE VÂNZARE!

Pentru românii din Diaspora care au reuşit, prin acţiunile şi îndârjirea lor, să fie aproape de semenii lor din România, decizia voastră de a mări fondurile de 20 de ori pentru DPRRP este doar o acţiune ofensatoare, atâta timp cât un elicopter SMURD se prăbuşeşte cu personal cu înaltă calificare la bord, după nici măcar un an de la un alt accident din Apuseni în care au murit alţi oameni pe care încă îi plângem, când românii nu beneficiază nici măcar de perfuzii în spitale, copiii în şcoli nu au manuale, iar bătrânii sunt lăsaţi de izbelişte, cu pensii derizorii, după ce au muncit o viaţă întreagă şi şi-au respectat toate obligațiile către stat!

Decizia voastră creează o discrepanţă de tratament fără precedent între românii din țară și cei din diaspora.

Singurele zone in care astfel de finanțări sunt necesare, sunt comunitățile de români care riscă identitatea națională în țări unde democrația e opțională: Republica Moldova, Ucraina ori Serbia, în niciun caz în țările bine dezvoltate ca Italia, Franța, Spania, Germania și multe alte țări cu un nivel de trai ridicat. Care este scopul? Dacă încercați să ne câștigați “bunăvoința”, vă asigurăm că o puteți face doar respectând legea și regulile democrației. Nu ne puteţi cumpăra cu concerte de gusturi dubioase sau cu sindrofii consulare. Ca români rezidenţi în străinătate, interacţionăm, colaborăm, ne raportăm unor instituţii publice româneşti, așa cum sunt misiunile diplomatice şi ale Institutului Cultural Român.

Cum este posibil ca activitatea ICR să se rezume, în unele ţări, doar la oraşele în care-şi are sediul o filială a acestuia, uneori, cu activităţi aproape invizibile sau chiar inexistente, în ciuda faptului că ocupă imobile opulente, închiriate la preţuri exorbitante? Cum este posibil ca DPRRP să propună concursuri de creaţie literară, dacă avem deja ICR? De ce nu eficientizați ICR, chiar şi cu câteva controale asupra activităţilor desfăşurate şi a disponibilitaților financiare cheltuite?

În concluzie, de ce avem nevoie de DPRRP când avem ICR? De ce trebuie să plătim un departament care nu-şi are rostul? Dialogul cu diaspora vi-l asigurăm noi, românii din Diaspora, fără instituirea unui departament inutil. Redundanța instituțională nu face altceva decât să irosească resurse financiare care ar putea fi folosite pentru rezolvarea unor probleme mult mai arzătoare.

Vă vom scrie atâtea scrisori deschise până când veţi realiza că dialogul nostru este mult mai eficient decât un departament care nu este altceva decât un alt punct de hemoragie din banii publici, cu rezultate zero.

Nu e nevoie de “strategiile” DPRRP pentru a dialoga şi a înţelege diaspora. E suficient doar bunul simț.

Ne întrebăm şi vă întrebăm şi pe dvs, domnilor politicieni: care este rolul real al acestui departament? Nouă, românilor de pretutindeni, această instituţie alipită MAE nu ne-a demonstrat utilitatea sa, nici prin viziune şi nici prin acţiuni cât de cât memorabile.

Mărirea fondurilor de 20 de ori, mai ales în condiţiile în care acest departament nu şi-a demonstrat utilitatea, este o absurditate costisitoare şi cerem aşadar eliminarea lui imediată şi alocarea acestor fonduri acolo unde se va considera că urgenţa o impune.

E de ajuns să menţionăm Sănătatea şi Învăţământul, care se zbat în lipsuri cumplite. Noi, de la mii de km distanţă, suntem uluiţi că voi nu observaţi aceste probleme şi continuaţi să le ignoraţi!

Noi, “românii de pretutindeni”, NU suntem dispuşi să acceptăm acest Departament al Risipei, cerem cât mai repede eliminarea acestuia, alocarea reală a fondurilor spre învăţământ şi sănătate, eficientizarea misiunilor diplomatice şi a filialelor ICR cu personal selecţionat exclusiv prin concursuri publice reale şi rentabilizarea serviciilor şi a atribuţiilor acestor instituţii care sunt deja suficiente.

18 decembrie 2014

Semnatari:
Canada Save Rosia (Canada);

Românii din Italia împotriva exploatarii gazelor de șist (Italia);

WARNED (Canada); Raw (Romanian Activists Worldwide);

Save Rosia Montana (Dublin);

Romanian Community of Ireland (Dublin);

Romanii din Italia Impotriva Super-Imunitatii; Berlin against Rosia Montana cyanide mining and fracking. For clean politics and a clean environment in Romania;

Salvați Roșia Montana Washington DC;

Salvemos Rosia Montana – Madrid; Rosia Montana Paris;

Dacia Libera;

Diaspora Franta Solidara cu Romania (Romani indignati);

Rumeni a Siena e amici