[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Se restaurează Marele Zid Chinezesc, recuperând cărămidă cu cărămidă

Marele Zid Chinezesc –  simbolul Chinei, este o construcție strategică de mii de kilometri lungime. Zidul a fost construit cu scopul de apărare a graniței imperiului chinez. Este o construcție gigantică considerată o minune a lumii.

Mai multe rapoarte au scos la inveală faptul că alte lucrări de consolidare au fost făcute cu materiale ce nu au respectat arhitectura originală, s-au produs eroziuni, iar rezultatul a fost deplorabil.

Dar acum, la 70 de kilometri de la Beijing, este în curs o lucrare extraordinară, realizată de o echipa care recuperează cărămidă cu cărămidă din vechile cărămizi, le restaurează una câte una, utilizând vechea metodă, unindu-le cu răbdare și abilitate: distingerea pieselor restaurate este aproape imposibilă.

Este nevoie, de asemenea, de efort și abilități de echilibru, deoarece sunt serpentine de 20 km în munți, iar acolo se ajunge numai catâr, apoi muncitorii trebuie să se urce pe culoarele vechi, care au fost odată folosite de arcașii imperiali.

 

Cărămizile sunt transportate de catâr: fiecare animal este încărcat cu 150 de kg de cărămizi de aceeași formă și material original, datând din 1600, când conducea dinastia Ming. Constucția a continuat și în timpul dinastiei Ming (1368-1644). Estimările privind lungimea fortificației variază, dar conform UNESCO, care a inclus-o în patrimoniul mondial în 1987, la apogeul său măsura 20.000 de kilometri.

Sursa: Corriere.it