[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Se triplează salariile pentru marii demnitari

Guvernul a anunţat majorarea salariilor pentru demnitari începând cu luna august, indemnizaţiile crescând de trei ori pentru preşedinte, premier şi şefii celor două Camere parlamentare. În total, 48 de categorii urmează să încaseze de la stat sume substanţial mai mari.

salarii

Guvernul a decis majorarea, începând cu luna august, a salariilor pentru 48 de categorii de demnitari de rang înalt, de la preşedinte, premier şi miniştri până la preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului sau şefii serviciilor de informaţii.

Astfel, indemnizaţiile preşedintelui, premierului şi preşedinţilor celor două Camere parlamentare vor fi majorate la 21.540 de lei brut (15.108 de lei net), remuneraţie acordată şi preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Salarizarea vicepremierului este fixată la 20.000 de lei brut (14.024 de lei net), în vreme ce miniştrii şi alte categorii de demnitari, inclusiv şefii serviciilor de informaţii, vor primi o indemnizaţie lunară de 19.055 de lei brut (13.365 de lei net). În această ultimă categorie au fost incluşi şi consilierii prezidenţiali, care au rang de ministru.

În prezent, preşedintele Klaus Iohannis încasează lunar aproximativ 6.500 de lei, premierul Victor Ponta  – circa 6.200 de lei, ca şi preşedinţii celor două Camere. Un ministru primeşte lunar o indemnizaţie de 5.300 de lei.

Premierul interimar Gabriel Oprea, cel care a anunţat decizia la finalul şedinţei de Guvern de ieri, a afirmat că „îşi asumă“ atât corectitudinea, cât şi oportunitatea acestei măsuri.   „Nu ne putem preface că este normal ca un preşedinte de ţară europeană să primească la finalul de lună 1.500 de euro. După cum ştiţi, ani de zile salariul preşedintelui României a fost mai mic decât salariile unor funcţionari de rang secund din alte instituţii. Mai mult, am avut foarte mulţi miniştri cu remuneraţii mai micăi decât subalternii lor. Această anomalie trebuie să ia sfârşit şi asta face această Ordonanţă de Guvern adoptată“, a afirmat el. Oficialul a mai spus că este „firească şi posibilă o astfel de măsură de de creştere a salariilor atâta timp cât ea este corelată cu creşterea economică înregistrată în acest an prin măsurile pe care le-a luat Guvernul României“.

Preşedintele Klaus Iohannis apreciază că măsura este „înţeleaptă, cu bătaie lungă“. „Eu cred că putem să încadrăm această intenţie la categoria prevenirea corupţiei“, a declarat Iohannis.

Sursa: www.adevarul.ro