[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Se va deschide a doua mină de uraniu în România

uraniu2A doua mină de uraniu din România, după cea de la Crucea, se va deschide în judeţul Neamţ şi va funcţiona timp de nouă ani. Dezvoltarea zăcământului se face în contextul în care Guvernul aşteaptă să găsească investitori pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Compania Naţională a Uraniului va începe exploatarea zăcământului de uraniu de la Promatar 1, Primatar 2, Bradu, Prisecani şi Zona 3, în judeţul Neamt, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. Finanţarea se asigură din sursele proprii ale Companiei Naţionale a Uraniului si din bugetul Ministerului Economiei-Departamentul pentru Energie. Dezvoltarea proiectului necesită investiţii de 407,3 milioane de lei, iar acesta are obţinute toate avizele necesare demarării.
România are, în prezent, o singură exploatare de uraniu, cea de la Crucea – Botuşana. Cea de-a doua mină din care extrăgeam uraniu, este vorba de cea de la Băiţa, Bihor, nu mai funcţionează din 2009.
„Previziunile referitoare la construcţia de centrale nucleare arată că cererea de uraniu va creşte de 4 ori în următorii 10 ani, până la circa 112.000 tone octoxid de uraniu în 2020. Actualele surse de uraniu nu pot satisface un astfel de consum, motiv pentru care este nevoie de surse noi.