[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Sechestru si atentat in Portugalia savarsite de un moldovean

Tragic epilog al atacului dintr-un restaurant , la Pinhal Novo, în partea centrală a Portugaliei scrie Evenimentul Zilei in editia din Chisinau. Sechestrul de persoane s-a soldat duminică dimineaţa cu doi morţi, răpitorul, un  moldovean, potrivit presei portugheze, şi un membru al forţelor de ordine, şi cu şase răniţi.

Presa portugheza a relatat despre tragicul eveniment din noaptea de sambata spre duminica. Ambasada Republicii Moldova la Lisabona a confirmat că atacul a fost săvârşit de un moldovean.

Bărbatul a intrat în restaurant ca un simplu client, apoi a scos o armă şi i-a ameninţat pe cei care se aflau în local, cerând bani. Atacatorul s-a baricadat apoi timp de aproape şapte ore în restaurant, luând ostatici pe proprietarul localului si sotia acestuia. Negocierile nu au avut rezultate pozitive, moldoveanul fiind omorât, într-un schimb de focuri cu forţele de ordine. Asta după ce el a împuşcat mortal un militar luat ostatic si a detonat doua bombe artizanale.

Filmul evenimentului

Presa din Portugalia scrie că a fost o duminică de teroare. Teroristul moldovean spunea: „Vom muri cu toţii aici”. Proprietarul restaurantului, Gaspar Veloso, a declarat că individul i-a cerut 50.000 de euro şi se plângea că este bolnav.
Moldoveanului de 58 de ani i se spunea acolo Miguel. Acesta era pictor, dar în Portugalia lucra în construcţii, în ultimul timp fiind şomer. Bărbatul a venit la restaurant sâmbătă seara, în jurul orei 22.00. A băut câteva pahare de alcool. A scos apoi pistolul şi a început să ameninţe clienţii care se aflau în local. Martorii spun că el avea mai multe grenade. Acesta i-a luat ostatic pe proprietarul restaurantului şi pe fiul acestuia. Cineva a reuşit să sune la Urgenţe. Oamenii alergau, se îmbulzeau spre ieşire.

Într-un schimb de focuri, moldoveanul l-a împuşcat mortal pe Brunho Chainho, de 27 de ani, care lucra în jandarmerie de trei ani. Acesta, împreună cu alţi colegi, au fost primii care au venit la faţa locului să vadă ce se întâmplă. Alte şase persoane au fost rănite după ce conaţionalul nostru a detonat un dispozitiv exploziv. Printre cei răniţi sunt civili şi militari.

Tentativă de negocieri

Echipa de negociatori nu a reuşit să-l convingă pe moldovean să se predea. El a refuzat în genere să negocieze. În orele care au urmat, trupele speciale şi poliţia au izolat restaurantul şi au evacuat locuitorii din blocurile din preajmă. Strada din cartierul rezidenţial a fost închisă pentru trafic. Poliţiştii comunicau cu el prin megafon, încercând să-l convingă să se predea sau, cel puţin, să permită acordarea de ajutor medical pentru militarul rănit. Dar Miguel a răspuns că mai curând moare decât să accepte. Presa scrie că moldoveanul părea foarte supărat după ce l-a rănit mortal pe militar.

După cele povestite, fiul propietarului a încercat să-l deposedeze de un exploziv şi i-a aplicat o lovitură cu pumnul, dar acţiunea nu a reuşit. După mai mult de şase ore de negocieri, ofiţerii din trupele speciale, care au descris operaţiunea ca fiind cu risc ridicat şi fără precedent după gradul de violenţă, au intervenit tactic la ora 5:17. În aceste momente, moldoveanul a fost ucis de forţele de intervenţie.
Un martor audiat susţine că Miguel era o cunoştinţă mai veche a proprietarului restaurantului unde s-a întâmplat tragedia. Un alt martor a spus că a lucrat împreună cu el cu 11 ani în urmă, dar atunci acesta era un bărbat calm, nu avea comportament agresiv.

EVZ CHIŞINĂU. Tragedie în Pinhal Novo: „O să murim cu toţii aici”. Un moldovean a terorizat un oraş portughez – Internaţional > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/evz-chisinau-tragedie-in-pinhal-novo-o-sa-murim-cu-totii-aici-un-moldovean-a-teroriza-1069349.html#ixzz2lkXl5Q2Y
EVZ.ro