[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Senatorul Viorel Badea – raportul asupra minorităţilor

Intervenția senatorului Viorel Badea pe marginea proiectului de raport “Situația și drepturile minorităților naționale tradiționale în Europa”

viorel badeaJoi, 5 decembrie a.c., senatorul Viorel Badea, membru al Delegației Parlamentului Românei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a luat cuvântul în cadrul reuniunii Comisiei pentru egalitate și nediscriminare a Adunării, care are loc la Biroul Consiliului Europei de la Paris, pe marginea dezbaterii proiectului de raport cu tema “Situația și drepturile minorităților naționale tradiționale în Europa”, raportor, Ferenc Kalmar (Ungaria).

În intervenția sa, senatorul Badea a subliniat că România asigură de mai bine de 20 de ani reprezentare parlamentară pentru 18 minorități naționale, iar formațiunea politică a maghiarilor din România a făcut parte în mai multe rânduri din guvernele care s-au succedat la București. De asemenea, a arătat că membrii comunității maghiare din România beneficiază de o gamă largă de drepturi, inclusiv de posibilitatea de a studia în limba maternă începând de la grădiniță până la universitate.

Referindu-se la comunitatea română din Ungaria, senatorul Badea a arătat că autoguvernările românilor din această țară au devenit din păcate un etnobusiness, neavând o funcție cu adevărat reprezentativă. În replică, raportorul maghiar a declarat că legislația în materia minorităților naționale din Ungaria este în curs de amendare pentru a fi evitate acele situații în care un număr restrâns de persoane, de multe ori nereprezentative, pot conveni asupra constituirii unei organizații a unei minorități naționale și pot beneficia de finanțare în acest context.

Senatorul român a relevat totodată necesitatea ca acest raport dedicat minorităților naționale tradiționale să facă referire și la situația minorității române din Valea Timocului ale cărei drepturi sunt în mod frecvent încălcate, în contextul în care raportorul va întreprinde până la sfârșitul acestui an o vizită de documentare în Serbia.