[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Serbare la Monterotondo (Roma)

A promis şi a sosit. Moş Nicolae, despre care vă spuneam zilele trecute că va veni la Monterotondo, a apărut astăzi plin de daruri.

grup copii 2Şi nu oricum.

Primit de copiii români de la Istituto Complessivo Espazia din Monterotondo unde, (printre cei 900 de elevi ai şcolii sunt mai bine de 100 de români), ne-au aşteptat cu ce era mai frumos acum de sărbători: un spectacol de toată frumuseţea cu cântece, poezii, colinde. Profesoara lor de suflet şi organizatoarea manifestării, Emilia GRAMA, a pregătit în totul în detaliu.

Cântece de altădată, pluguşorul cu care noi mergeam pe la casele oamenilor dar şi unul mai  nou, adaptat vremurilor şi oamenilor, poezii populare şi cântece şcolare şi patriotice, toate au făcut deliciul publicului. Cu mic cu mare, părinţi, rude, fraţi şi surori alături de directoarea şcolii, Caterina MANCO au aplaudat copiii, timiditatea şi emoţiile lor dar mai degrabă dorinţa de a învăţa datinile româneşti, tradiţiile unui popor în care îşi au rădăcinile.

director
Caterina Manco, directorul Institutului Şcolar Espazia

Asociatia Parintilor Români din Italia, organizatorul principal al evenimentului alături de Asociatia ” Europa Onlus Latina”, Asociatia “Propatria” , Ziarul “Emigrantul”, Asociatia “Dacia” şi  ONG-ul “Un mondo Sereno” au venit încărcate cu daruri. Copiii au primit cărţi, dulciuri şi au făcut fotografii cu părinţii şi invitaţii. Tatiana Ciobanu, românca noastră basarabeancă, a adus şi un colac cald, împletit aşa cum se cade de sărbători.

Câţiva copii talentaţi ne-au arătat desene de-ale lor pe care o să le publicăm în ediţia tipărită.

Directoarei Institutului Espazia şi profesorului de limbă şi civilizaţie română Eilia Grama le-au fost înmânate diplome din partea publicaţiei noastre pentru „implicarea şi profesionalismul cu care au înţeles şi ajutat noua generaţie de elevi ajunşi dintr-o altă lume şi cultură”.

Nu a lipsit un bufet cu bunătăţi româneşti oferit de magazinul românesc „Dionisie” care, deşi de puţin timp la Monterotondo a vrut să dea  o mână de ajutor micilor artişti.

Cristi MERCHEA

copil mic copil blond sala copii 2 grup mic fata david grup 2daruri 2 daruri 3 daruri copii grup 2