[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

ȘEZĂTOAREA LA ROMÂNII DIN… ATENA

      În contextul evenimentelor dedicate ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI, la Atena, sâmbătă, 30 noiembrie 2019, de Sfântul Andrei, Asociația Interculturală Româno-Elenă DACIA în colaborare cu Asociația Euro Teleorman și Consiliul Județean Teleorman, prin Serviciul de Cooperare Internă și Internațională a organizat evenimentul ȘEZĂTOAREA LA ROMÂNI, la sediul Asociației Dacia, eveniment aflat la prima ediție, fiind, de altfel și primul de acest gen la Atena.
       Din partea Ambasadei României în Republica Elenă am avut onoarea ca la eveniment să avem alături de noi pe  Veronica Ciolca, însărcinat cu afaceri a.i.
       Românii și filo-românii care au participat la șezătoare au putut admira expoziția de costume populare din diferite zone ale țării, produse de artizanat, ateliere de artă populară, expoziție de ceramică populară. Într- atmosferă de adevărată sărbătoare, invitații noștri speciali din România au oferit publicului momente unice de aducere aminte de șezătorile de demult, o întoarcere în timp spre glia strămoșească, spre satul nostru românesc. Într-un cadru tradițional,cu prosoape și covoare pe pereți,s-a tors din fuioare de lână, s-au lucrat la război,s-a curățat porumb,s-a împletit din pănuși, s-a împletit și s-au admirat obiecte vechi tradiționale, lada de zestre, perne brodate. Momentul a trezit un interes deosebit și în rândul tinerilor care au aflat despre meșteșuguri tradiționale, arta populară și cultura țărănească.
       O parte importantă a evenimentului a fost cea artistică, nelipsind cântecele și jocurile populare. Îndrăgita solistă de muzică populară, Anuța Arghiroi, a încântat sufletele și inimile celor prezenți prin vocea extraordinară și le-a alinat dorul de acasă adunându-i la joc și veselie. Alături de solistă, Ansamblul Florile Teleormanului condus de către coregraful Ion Boboc, tineri mândri, talentați, foarte bine pregătiți, au încântat publicul prezent cu suite de dansuri și jocuri populare din diferite zone ale țării. Alături de noi, sculptorul Iurii Cipileagă din Republica Moldova a prezentat o expoziție de sculptură în lemn prezentând tainele acestei frumoase arte. La șezătoare nu au putut lipsi bucatele tradiționale românești făcute cu drag de către gospodine desăvârșite.
      Din Teleorman, românii au putut degusta cozonaci, coceni bătuți, plăcinte cu mere, cu brânză, cornulețe, dar și zacuscă, slănină și produse la borcan Made în Teleorman. Gospodinele de la Asociația DACIA au adus salate de post, cozonaci, sărmăluțe de post, etc. Mulțumim pe acestă cale d-nei Mihaela Tudor, director executiv al Asociației Euro Teleorman, solistei Anuța Arghiroi, d-nelor profesoare Găujeneanu Marcela, Ghinea Cristina, d-nului coregraf Ion Boboc, d-nului consilier Iordache Marian, pentru frumoasa incursiune în timp! Mulțumim tuturor celor care s-au implicat! A fost un eveniment special, prima șezătoare autentică realizată din dorința comună a celor implicați, de a reînvia vechile tradiții românești, în spiritul întâlnirilor de altădată din vatra satului, departe de casă, de țară, în inima Atenei!

Lasă un răspuns