[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA

126638_sfanta-paraschevajpg

Sfânta Parascheva este cinstită azi 14 octombrie. În credinţa populară Sfânta Parascheva este numită „Vinerea Mare de Toamnă” sau „Vinerea celor 12 vineri”.

Ziua Sfintei Parascheva este şi zi de pomenire a celor trecuţi în neființă. Cu aceasta ocazie se dau de pomană pâine din grâul nou şi must. Potrivit unei superstiţii străvechi, printre bucatele mâncate sau date de pomană, nu trebuie să se numere şi poamele cu cruce, nucile, castraveţii sau pepenele roşu.

La vârsta de zece ani, auzind în biserica cuvintele: „Oricine voiește să vină dupa Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie”, își schimbă hainele cu îmbrăcămintea unui cerșetor. Decide să-și părăsească părinții pentru Hristos, înainte de a împlini douazeci de ani. Ajunge la Constantinopol, unde se bucură de învățătura unor călugări. La sfatul acestora, merge la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde se sta cinci ani. De aici a plecat spre Țara Sfântă, în dorința de a-și petrece restul vieții în locurile sfinte. După ce a văzut Ierusalimul, s-a oprit într-o mănăstire de călugărițe în pustiul Iordanului.

Într-o noapte, la vârsta de douazeci și cinci de ani, un înger îi apare în vis și îi spune că trebuie să se reîntoarcă în locurile părintești. Revine în Epivat fără să spună cuiva cine este și de unde vine. După alți doi ani de nevoință, la vârsta de douazeci și șapte de ani, trece la cele veșnice.

A fost îngropată ca o străină, aproape de mare. După câțiva ani, valurile au adus la țărm, trupul neinsuflețit al unui marinar. Un sihastru care viețuia în acele locuri, i-a rugat pe câțiva creștini să-l îngroape. Aceștia, în timp ce săpau, au descoperit un trup neputrezit. Nu au dat importanță acestui lucru și au pus alături de el și trupul marinarului. Dar în noaptea următoare, unuia din creștinii care săpaseră groapa, i s-a arătat în vis Cuvioasa Parascheva și i-a poruncit să ia trupul ei și să-l așeze la loc de cinste. Astfel, trupul Sfintei Parascheva a fost dus în biserica „Sfinților Apostoli” din Kallicrateia.

Moaștele Sfintei Parascheva au ajuns în țara noastra în anul 1641, după ce au fost prezente în mai multe locuri. Au fost așezate pe 13 iunie 1641, în biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. În anul 1884, când biserica mănăstirii intră într-un proces de consolidare, sfintele moaște ajung în paraclisul mănăstirii, iar peste câțiva ani în Catedrala mitropolitană din Iași.

Moastele Cuvioasei Parascheva au ajuns în martie 1944 la Mănăstirea Ciorogarla de lângă București, din cauza ofensivei sovietice în Moldova. Pe 27 octombrie 1944, moaștele sale au fost așezate lângă cele ale Sfântului Dimitrie Basarabov în catedrala din București și readuse în Catedrala mitropolitană din Iași pe 26 noiembrie 1944.