[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

SFÂNTUL ANDREI, tradiții și obiceiuri românești

Pe data de 30 noiembrie este cruce roșie în Calendarul Creștin Ortodox. Biserica îl pomește pe Sfântul Apostol Andrei care este unul dintre cei mai importanți Sfinți. În această zi, o mulțime de români, care îi poartă numele, își sărbătoresc ziua onomastică.

Se spune că noaptea de Sfântul Andrei este ca un fel de Halloween al românilor, însoțită de o mulțime superstiții. Oamenii spun că această seară spiritele ies în lume, lupii vorbesc cu grai omenesc, potrivit calendarulortodox.ro. De aceste rele oamenii se apără cu ajutorul vrăjilor și a usturoiului. Tradiția spune că în această seară spiritele rele bântuie alături de cei vii. Mai mult decât atât, în anumite zone rurale ale țării se spune că cei care sunt atacați de lupi în noaptea de Sfântul Andrei se transformă în vârcolaci.

Tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă de Sfântul Andrei

Pentru a alunga spiritele rele din casă și din gospodărie, oamenii folosesc usturoi și cruciulițe făcut de mâinile copiilor. Tradiția spune că în noaptea de Sfântul Andrei este bine să ungi pragul casei cu usturoi, ușile, geamurile, dar și toate locurile pe unde spiritele rele ar putea intra în casă. La sate, se punea usturoi chiar și în grajdurile animalelor, pentru a le feri de rele.

Mai mult, oamenii cred că în ajunul aceste sărbători apar și strigoii, ființe cu suflete pedepsite deoarece au dus o viață nepotrivită sau luată prin violentă, care bântuie străzile. Tot usturoiul este cel care apără de aceste spirite.

Fetele își visează usitul în noaptea de Sfântul Andrei

O altă superstiție spune că fetele care își doresc să se mărite, ar trebui să pună în această noapte sub pernă un fir de busuioc pentru a-și visa alesul. O altă tradiție populară spune că la miezul nopții, fetele trebuie să întoarcă un ulcior de lut cu gura în jos, apoi trebuie să pună pe fundul vasului trei cărbuni încinși. Apoi, ele rostesc o incantație care le va ajuta să cucerească inima iubitului cu care se vor mărita.

Echipa ziarului Emigrantul vă urează La mulți ani!

Lasă un răspuns