[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

„Sindromul Italia în clinica badantelor noastre”

Astfel se intitulează un material jurnalistic, un reportaj-document, scris de Francesco Battistini de la cotidianul Corriere della Sera a apărut ieri, 7 aprilie în ediția online pentru ca astăzi, 8, să iasă pe două pagini în ediția tipărită.  Acest material face parte din ciclul „100 de zile în Europa” prin care se povestește continentul în diferite moduri.

Iar România apare așa aici, în acest material: cu una din cele mai mari răni ale sale, emigrația și consecințele sale devastatoare, ignorate de politica nemernică a celor care o fac și care conduc România dar la suflet italienilor, care scriu despre „badantele noastre”.   

 

Întoarsă în România aveam atacuri de panică, plângeam, copii mei mă priveau ca pe o străină. Într-un târziu au plecat. Mai bine, au o viață de trăit. Pe a mea am donat-o Italiei

Nicoleta, ex „badantă”   

  Cu o frază ca aceasta începe materialul, pusă între ghilimele ca un lucru de preț. La fel cum și altele.

      O analiză și un studiu făcute la Iași și în Moldova martoriată de emigrație… 

       La Insitutul Psihiatric de la Socola, Iași, „aceste Nicolete” internate sunt mai bine de 200 pe an. Depresive, cu insomnii, schizofrenice, anțioase, obsesionate, mofturoase… Înebunite. Aspirante sinucigașe. „Badante” pe care le luăm acasă și credem că le cunoaștem – în țara noastră (Italia n.r.) sunt circa un milion, numai Siria mai exportă în Europa mai mulți migranți decât România – au ajuns la o viață pierdută, când se întorc de unde au plecat”

Citiți povestea halucinantă a unor vieți distruse de două ori în același timp: de dor, de nemernicia țării de unde au plecat și de chinurile unei munci în Italia pe care nu și-au dorit-o dar au fost constrânse să o ducă.

Citiți continuarea pe: corriere.it

Lasă un răspuns