[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

„Sindromul Italia“ loveşte din nou: 24 ore din 24, fără pauză, la căpătâiul italienilor

Sindromul Italia este o boală care ia amploare de la an la an. Femei care au renunțat la propria fericire pentru a oferi familiei o viață mai bună. Aproximativ 5% dintre pacientele internate la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi în 2017 sunt femei care au lucrat în Italia. Mărturiile acestora sunt cutremurătoare.

Nu am ştiut de Paşti, nu am ştiut de Crăciun, nu am ştiut de nimic… Iar pe italieni nu îi interesează cum eşti, dacă mai poţi; atâta timp cât poţi, ei trag de tine“, povesteşte Maria, o femeie de aproximativ 40 de ani, care acum pare resemnată.

„Iadul“ ei a început acum nouă ani, atunci când a plecat în Italia pentru a-şi putea ajuta copiii să termine liceul şi să îi vadă cu studiile finalizate. A ajuns la 70 de kilometri de Roma, pe un vârf de munte, într-o pădure unde trăiau trei persoane de care trebuia să aibă grijă. O bătrână imobilizată la pat, soţul ei care suferea de Alzheimer şi fiul lor, un bărbat îmbrăcat în carne vie de la genunchi în jos după ce a fost ars. Bărbat în toată firea care noaptea urla de durere şi care ţinea o întreagă casă trează.

Maria era cea care îi îngrijea pe toţi, fără să aibă vreo zi liberă, în care să se poată retrage undeva cu gândurile ei. De aceea, îi numeşte fără compasiune „baba“ şi „moşneagul“, a căror fată era aşa-zisa „patroană“, o femeie care venea o dată la câteva zile ca să aducă cele necesare, şi care niciodată nu a întrebat-o pe Maria dacă mai poate sau dacă ar vrea o zi liberă. Astfel, a ajuns să lucreze robotic, 24 de ore din 24, iar nopţile să fie lipsite de orice urmă de somn.

Nu puteam să închid un ochi, nici pe pat nu puteam sta. Beam cafea, fumam foarte mult, iar când trebuia să fac treabă ziua, tremuram toată. Acum nu îmi pot închipui cum am rezistat atât“, povestește femeia pentru ziaruldeiasi.ro.

Citește mai departe: Ziarul de Iași

 

Lasă un răspuns