[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

SINUZITA – CAUZE, SIMPTOME, PREVENTIE, TRATAMENT

     Puține dureri sunt atât de persistente și de neplăcute ca cele asociate cu sinuzita. Ce cauzeaza, insa, aceasta afectiune si cum poti sa scapi de ea definitiv?

 

Ce este sinuzita?

Intalnita cel mai des in sezonul rece (fara a fi conditionata doar de vreme), sinuzita este rezultatul direct al inflamarii unor cavitati din oasele craniului, numite sinusuri.

Ce sunt sinusurile?

Fiecare persoana are in total patru perechi de sinusuri:

  • doua sinusuri frontale – localizate deasupra ochilor
  • doua sinusuri sfenoidale – localizate intre ochi si nas, chiar sub arcada osului frontal
  • doua sinusuri etmoidale – localizate intre ochi si nas, sub globul ocular
  • doua sinusuri maxilare – localizate in osul maxilar, in vecinatatea nasului

cauze sinuzita

Desi variaza ca dimensiune de la individ la individ si nu sunt intotdeauna simetrice, ele sunt mereu umplute cu aer si captusite cu o mucoasa. Rolul sinusurilor este sa produca un mucus care iti protejeaza caile respiratorii de substante nedorite (alergeni, poluanti etc.). De asemenea, ele ajuta la oxigenarea creierului si au si influenta importanta asupra vocii, oferindu-i rezonanta.

 

 

 

 

Cum apare sinuzita?

Sinuzita isi face aparitia ca urmare a inflamarii sau infectarii mucoasei din interiorul sinusurilor. Astfel, lichidul din cavitati nu mai poate fi eliminat in mod corespunzator, creeaza presiune si durere in sinusuri.

Deseori, bacterii si fungi pot sa se instaleze in sinusuri care impiedica drenarea corespunzatoare a lichidului in nas si gat. Chiar daca sinuzita afecteaza de obieci o singura pereche de cavitati, exista cazuri in care sunt afectate chiar si toate cele patru perechi de sinusuri in acelasi timp (parasinuzita).

Diferenta dintre raceala si sinuzita

Desi apar des in aceeasi propozitie, exista o diferenta intre cele doua afectiuni. Chiar daca sinuzita poate fi cauzata de acelasi virus care a cauzat raceala, ea se manifesta, de fapt, ca o complicatie a racelii.

In timp ce simptomele racelii incep sa se amelioreze in aproximativ o saptamana, sinuzita incepe sa se agraveze dupa 7 zile de la inceputul infectiei. In general, simptomele afectiunii se intind pe o durata mai lunga de timp.

Tipuri de sinuzita

In functie de durata, dar si de cauze, sinuzita are doua manifestari principale.

Sinuzita acuta

Sinuzita acuta este de obicei cauzata de o infectie virala, iar dezvoltarea ei este una rapida, cu un debut brusc. Este cea mai des intalnita forma de sinuzita si poate sa dureze intre doua si trei saptamani.

Daca boala nu este tratata corespunzator, ea se poate complica si se transforma in sinuzita subacuta, care poate s si pana la trei luni.

Sinuzita cronica

La acest tip de sinuzita simptomele lipsesc initial, insa afectiunea poate sa fie prezenta in organism luni sau chiar ani de zile. Simptomele nu se manifesta in mod permanent, ci apar la anumite intervale, chiar si dupa pauze lungi.

Sinuzita cronica este greu de tratat. Uneori pacientii raman urmeaza un tratament pentru ameliorarea simptomelor, insa raman cu sinuzita in mod permanent. Desi cauzele nu sunt intotdeauna usor de determinat, varianta cronica a sinuzitei poate fi cauzata si de o infectie bacteriana sau fungica.

Care pot fi cauzele sinuzitei?

Asa cum am stabilit deja, infectiile viralebacteriene sau fungice pot sa duca la…

continuare pe: www.medlife.ro

Lasă un răspuns