[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Slabă prezență la urne în diaspora în prima zi a alegerilor parlamentare 2020. În Italia cei mai mulți votanți

       Alegerile parlamentare din 2020 debutează în diaspora, acolo unde câteva milioane de români au ales să trăiască și să muncească din diferite motive, cu o prezență la urne sub orice așteptare. Deși aici votul a fost programat pentru două zile (5-6 decembrie), spre deosebire de România, unde se votează doar duminică, 6 decembrie, lucurile nu au mai stat ca în anii și alegerile anterioare. 

     Noile măsuri, de la votul prin corespondență la alocarea a două zile pentru vot, nu au determinat mai mulți români decât înainte să iasă la urne.  De fapt efectul a fost exact invers. Dacă la alegerile prezidențiale măsurile restrictive ale PSD și sentimentul anti-corupție și ”anti ciumă roșie” al românilor emigrați au incitat spiritele și i-au scos cu sutele de mii,  așezându-i la cozi în fața secțiilor de votare, acum relaxarea măsurilor și posibilitățile de a vota civilizat și corect nu au mai indus pe cei departe să iasă în număr mare. Iar motivele trebuie căutate în altă parte și le vom analiza ulterior. 

      Prima zi de vot arată în diaspora o prezență sub așteptări: 
      Dacă  Spania are 140 de secții de vot (cele mai multe), numărul celor care au votat a fost de  9.135  în total, din aceștia 106 exprimându-și opțiunea prin corespondență. 

       Italia, cu 135 secții de vot, se situează în fruntea clasamentului cu 12.669 români care au votat în total, 118 fiind prin corespondență

       Germania, 61 secții, 7.526 votanți în total, 305 prin corespondență

       Regatul Unit al Marii Britanii, 50 de secții de votare, 7.613 votanți, 204 prin corespondență. 

       Moldova, 30 de secții, 10889 votanți, 63 prin corespondență.

       În Regatul Unit al Marii Britanii, datorită fusului orar, va trebui să mai așteptăm o oră pentru rezultatul final în prima zi.  

       În total, în cele 751 de secții din toată lumea, până la această oră votaseră 86.315 cetățeni, un sfert din acest număr fiind prin corespondență (21.329).
     Pentru mai multe date, urmăriți siteul oficial al AEP prezenta.roaep.ro

       

Lasă un răspuns