[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

„Slujba de la Vasto nu a fost greșită” – drept la replică

Ca urmare a apariției materialului din 18 aprilie pe site-ul nostru,  (slujba-de-inviere-tinuta-de-preoteasa-la-vasto-italia), preotul parohiei din localitatea Vasto  a transmis un material pe care îl publicăm cu titlul de drept la replică. 

 

HRISTOS a Înviat!

Doresc să semnalez următoarele neadevăruri cu privire la articolul publicat de ziarul dv cu referitor la Slujba de Înviere de la Vasto. Precizez încă de la început că peste tot există cârtitori care să comenteze orice, dar dacă vorbești trebuie să spui adevărul și să fii în cunoștință de cauză despre subiect. 1.Preoteasa despre care spuneți că a ținut Slujba de Înviere nu este preoteasa pt că soția mea a fost tot timpul în biserică. 2.Slujba de dinainte de a ieși preotul cu Sfânta Lumină la miezul nopții este Utrenia Paștilor, sau Canonul Învierii care este o alcătuire de stihiri (strofe) care se cântă sau se citesc. Sau alternativ. Important este ca mesajul să ajungă la credincios. Preotul nu are rol prea important la această slujbă, ci trebuie să facă Proscomidia. Eu asta făceam în biserică în timpul Canonului Învierii, pt că nu se putea face afară, ci în altar, iar Sfânta Lumină a fost adusă din altarul bisericii, biserică pe care noi o avem, nu așa cum ați spus că nu există lăcaș de cult. Există, dar e prea mic. 3. Faptul că preotul nu are aptitudini la citit, asta e monumentală. Nu am auzit niciodată vreo reclamație de la cineva cu privire la acest lucru…poate cei care V-au dat informațiile nu auzeau sau poate microfonul distorsiona….nu știu. Eu chiar am dicție, vorbesc și cânt normal, am chiar studii de canto la Conservatorul din București. 4. Biserica nu se înconjoară în noaptea de Paști, mai există obiceiuri prin Ardeal, eu vă spun ce scrie în carte.5. Costul lumânării este de 4 euro într-adevăr, pentru că este alături de un pahar de plastic iar și noi le plătim la rândul nostru la Episcopie, o parte rămâne la parohie pt că poate știți , preoții aici nu au salarii ci trăiesc din mila publică, din ofertele oamenilor, ceea ce este foarte dificil, credeți-mă, să plătești chirie și să întreții o familie.6. Nu există ,,dispute” în familia preotului sau a ,,unsului” așa cum tentențios ați spus.
În concluzie vă rog să fiți corecți și să vă cereți scuze pentru toate informațiile eronate, să transmiteți ,,binevoitorilor” mei să fie mai pregătiți în rânduielile bisericii atunci când judecă preoții, și că, anul viitor Slujba de Înviere va fi la fel pt că nu a fost cu nimic greșită. De asemenea vă rog să cereți scuze față de comunitatea românească din Vasto și împrejurimi pentru că le-ați jignit și întinat momentul spiritual cel mai important din an, prin neadevărurile spuse.
Vă mulțumesc.

Pr. Iulian Stoica/Rev. Iulian Stoica
Parohia ortodoxă româna  ,,Sfintii Martiri Serghie si Vah” / Parrocchia ortodossa romena dei ,,Santi Martiri Sergio e Bacco”.
LANCIANO – VASTO