Lume multă la Soveja (Vrancea), frumos îmbrăcată nu ca de duminică, ci ca pentru o sărbătoare mai mare, în fața mausoleului eroilor neamului.
Soveja, Sâmătă, 17 septembrie, cam 30 de grade sub umbra brazilor.
Cum urci treptele acestui scenografic monument istoric, îți dai seama că ceva se va întâmpla, toți acești copii și bunicuțe, tinere și tineri frumos îmbrăcați în costume populare așteptând să facă ceva. În dreapta mausoleului, mai la umbră și nu prea, un grup de femei și copilași frumoși foc, în costume populare sovejenești, au încropit o șezătoare, așa cum făceau mocaniii mai demult. Acum, cei mici, deși foarte mici, se îndeletnicesc cum pot și cu ce au, sub atenta observație a bunicelor și profesoarelor lor. Câte o gogoașă le ostoiește foamea micuților care suportă cu stoicism căldura începutului de septmbrie în aceste costume care nu sunt chair pantaloni scurți.
Pe platoul din fața monumentului, tineri ai ansamblului folcloric „Țara Vrancei”, la fel în costume populare, așteaptă la rândul lor alături de primarul comunei, Costică Ciolan, și de directorul Teatrului „Gheorghe Pastia”, Sorin Francu . Nu durează prea mult și, la poalele tepșanului unde se află mausoleul, zeci de bicicliști încept să se adune, urcând încet-încet, obosiți după o cursă pornită la Mausoleul Mărășești. Oaspeții, un grup de circa 100 de bicicliști, sunt cei care sâmbătă, 17 septembrie, au făcut prin efortul lor, legătura dintre cele două monumente istorice dedicate soldaților căzuți în Primul Război Mondial.
„Mausolee pe biblicletă” s-a numit acțiunea aflată la cea de a doua ediție, evenimentul care a adus la Soveja circa 100 de bicicliști din Vrancea dar și din Galați, Brăila și char din Marea Britanie. O zi însorită în care acești oameni inimoși, ajutați de sponsori ca Premium Pork sau Caspro au pedalat de la mausoleul Mărășești, pe Valea Șușiței, până la Soveja pentru „a pune în evidență mausoleele eroilor neamului din județul Vrancea”, așa cum ne-a spus Traian Negulescu, directorul Directiei pentru Cultură Vrancea. Dacă la prima ediție numărul participanților a fost de 55, cea de anul acesta a văzut dublat numărul, demonstrând interesul tot mai mare al iubitorilor de istorie, de frumos și de mișcare prin inițiative de acest fel.
Cântece și jocuri au animat atmosfera, acordurile populare răsunând printre brazii din jur, spre bucuria celor prezenți și a localnicilor bucuroși că lume multă le calcă pragul.
Cristi Merchea