[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Soldații români căzuți în luptele de la Stalingrad au cimitir lângă Volgograd, în Rusia

 

12189127_553864264769078_1009450258233916984_n (1)

Duminică, 25 octombrie 2015, Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Sebastian-Ioan Hotca, a participat la inaugurarea primului Cimitir al militarilor români căzuţi în luptă la Stalingrad. Realizarea Cimitirului de la Rossoşka, raionul Gorodişce, regiunea Volgograd, Federaţia Rusă, a fost rezultatul colaborării dintre Ministerul Apărării Naţionale, prin Secretariatul general – coordonator, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, Direcţia domenii şi infrastructuri şi Ministerul Afacerilor Externe cu susţinerea Ambasadei României la Moscova.

Cimitirul de Onoare Românesc a fost inaugurat în cadrul unei ceremonii oficiale în data de 25 octombrie, cu ocazia celebrării Zilei Armatei României. La acest eveniment important care constitutie o garanţie a respectului României faţă de trecutul istoric şi sacrificiul înaintaşilor, dar şi faţă de foştii aliaţi şi inamici căzuţi în serviciul statului lor, au participat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe pentru Afaceri Strategice, domnul Daniel Ioniţă, Excelenţa Sa, domnul Vasile Soare, Ambasadorul României la Moscova, domnul Munteanu Codrin-Dumitru, Secretarul general al Ministerului Apărării Naţionale, domnul Florin Iordache, vice-preşedinte al Camerei Deputaţilor, domnul Mircea Lubanovici, Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor şi domnul Teodor Meleşcanu, consilier de stat pe securitate şi apărare externă al Primului-ministru.

În cadrul ceremoniei a fost dezvelit monumentul central, au fost depuse coroane de flori, s-a oficiat o slujbă religioasă în limba română de către un sobor de preoţi români şi au fost reînhumate osemintele militarilor români înmormântaţi în localităţile Plodovitoe, Gromki şi Izbuşenski.

Informaţii suplimentare

Configuraţia primului cimitir românesc de onoare din Federaţia Rusă are la bază modelul crucii latine – simbol primordial al creştinismului, al biruinţei şi al mântuirii. Forma crucii latine se regăseşte atât în modul în care sunt configurate aleile, cât şi în tipul monumentului comemorativ comun, amplasat în centrul platoului de ceremonii. Crucea comemorativă are o înălţime de patru metri şi este realizată din granit de culoare deschisă, iar la baza acesteia este fixată o placă din granit negru pe care este gravată inscripţia: „In memoriam militarilor români căzuţi în luptă la Stalingrad“.

Construcţia cimitirului s-a realizat, în anul 2015, de către Asociaţia internaţională pentru activitatea militar-comemorativă „Voennîe Memorialî”, cu implicarea esenţială a Ambasadei României la Moscova.