Presa italiană vuiește astăzi, 19 noiembrie, despre prăbușirea sondei Schiaparelli pe suprafața planetei marte. Cauza? O societate de testări software românească ce nu ar fi fost competentă. Redăm textul telejurnalului de la ora 20 de pe canalul RAI 1
„Prăbușirea sondei Schiaparelli s-ar fi putut prevedea” spune Agenția Spațială Italiană(ASI)
„Astăzi ideile sunt mult mai clare grație tuturor informațiilor descifrate și trimise de Ender pe Pământ. Pasajul crucial, traversarea atmosferei marțiene în care Schiaparelli se blochează și pentru care Italia ceruse în mod repetat teste de verificare. Costuri: 4.000.000 de euro încredințate societății suedeze specializată, indicată de Italia, dar pe care Agenția Spațială Europeană a încredințat-o, pentru costuri mai mici, unei societăți românești.
Societatea, în fapt, căreia îi fusese încredințată testul, spune Enrico Flamini, coordonar științific al ASI (Agenzia Spațială Italiană) nu a reușit să fie în grad să efectueze acest test, în acest fel s-a pierdut mult timp, s-au cheltuit și bani, pentru că materialul a fost expediat până în România, după care testele ESA le-a șters. (…) Săritul acestui test a fost unul din elementele cele mai critice și poate cel esențial pentru care, apoi, coborârea navei Schiaparelli din păcate s-a terminat în maniera greșită.”
Cu exact o lună înainte, pe 19 octombrie, landerul Schiaparelli ar fi trebuit să amerizeze pe Marte. Operațiunea de traversare a atmosferei planetei trebuia să dureze 6 minte dar, după cinci minute comunicarea s-a întrerupt, probabil în momentul în care a avut loc impactul cu solul, după o cădere de 3-4 kilometri înălțime și la o viteză de circa 300 kilometri pe oră.
Misiunea sondei Schiaparelli a costat în total 1,2 miliarde de euro, 300 de milioane fiind plătiți de Italia care, în această expediție are un rol fundamental prin ASI și Institutl național de Astrofizică (Inaf) spune cotidianul La Repubblica.
Video telejurnal RAI1
http://www.rai.it/dl/RaiTV/programmi/media/ContentItem-b7ad1422-a972-46c7-bf08-2e19388feae0-tg1.html