[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Soveja – la mila Domnului și a administrațiilor incompetente. #RepornimSoveja?

Dintr-o comună înfloritoare de aproape 4 mii de locuitori, Soveja, din Munții Vrancei, cunoscută țării până acum 20 de ani pentru stațiune și locurile frumoase, a ajuns astăzi o localitate îmbătrânită, cu mai puțin de 2000 de locuitori, în care nimic nu pare să dea o rază de speranță.  Natalitate de câteva ori mai mică decât mortalitatea, locuri de muncă zero,  investiții zero sau făcute pentru a spăla banii, proiecte de viitor zero, administrație incapabilă și necomunicativă,  mediu înconjurător poluat, mizerie, sărăcie…

Am stat de vorbă cu Ionuț Filimon, născut sovejan, actual consilier local PNL în Primăria Focșani și candidat la alegerile comunale viitoare la Primăria Sovejei.

Rep. Ce minune poate face ca Soveja să devină o comună normală, nu mai spunem atractivă?

       Da, ai punctat bine: mizerie, sărăcie, zero locuri de muncă și o administrație locală închisă.

       În primul rând, totul pleacă de la administrație. Este ca într-un într-un business, ca într-o afacere care, ca sa meargă, trebuie sa aibă un manager bun și, bineînțeles, o echipă cu care să lucreze. În primul rând Soveja are un mare potențial turistic, lucru pe care actuala administrație, și nu numai, nu a reușit să-l înțeleagă. Pentru ca tot acest proiect sa fie aplicat, e nevoie în primul rând de o strategie de dezvoltare a comunei, mai pe scurt, de un plan bine definit, în care sunt trasate prioritățile comunei.

        Pentru a dezvolta turismul în Soveja trebuie să avem în primul rând utilități și infrastructură; un plan urbanistic zonal unde sunt identificate locuri pentru antreprenori și persoane fizice care doresc sa investească în Soveja. Lucrurile sunt simple:primăria pune la dispoziție terenul și utilități iar cei interesati vin cu investiția.

        În al 2-lea rând primăria trebuie să aibă o societate subordonată CL care se va ocupa cu serviici turistice. Pe scurt, parteneriate publice private cu locuri existente sau în curs de construcție în vederea promovării lor la nivel național și nu numai, deorece unități de cazare sunt foarte puține.

        Crearea unor trasee montane la pas și pentru Mountain bike cât și pentru plimbări tip safari, cu mașini de teren. Atragerea de fonduri europene pentru zone de agrement unde să aibă de ce veni turiștii.

        Toate acestea pleacă de la o strategie de dezvoltare 2020-2024 care ne va spune clar ce avem de făcut. Sunt exemple nenumărate de astfel de proiecte puse în practică, nu înțeleg de ce la Soveja nu au fost implementate. În premieră, în județul Vrancea vom lansa anul acesta pentru localele din 2020, proiectul pentru Soveja, ca sovejenii sa fie informați, dar sa avem și dezbateri publice pe tema acestui proiect. După cum ați observat, mai ales pe rețelele de socializare, acesta se va numi #RepornimSoveja

Am terminat turism, am făcut turism și vă asigur că sunt pe un subiect la care ma pricep. Nu trebuie sa inventam noi roata, avem exemple nenumărate din țară și din afara și dorim sa le punem în practică.

Rep. Mai bine de două milioane de euro s-au folosit în asfaltarea, canalizarea și amenajarea drumurilor comunei și în reabilitarea stației de epurare a apelor. Cu toate acestea s-au făcut lucrări de mântuială iar comuna arată mai rău decât atunci când era fără asfalt. S-a ales și cu un deal betonat prost, numit pompos „parc”. 

        Așa este, comuna arată mai rău decât atunci când nu era asfalt. Încă de aproximativ 2 ani de zile am tras nenumărate semnale prin grupul de consilieri locali ai PNL, cu privire la calitatea îndoielnică a lucrărilor efectuate bineînțeles cu firme de casă. S-a făcut un împrumut pentru a se realiza obiectivele mai sus menționate, din pacate nimic nu fost făcut cum ar fi trebuit, plus că lucrările nici nu au fost finalizate.

        La sfârșitul anului 2018 de abia s-au adus filtrele ptr stația de filtrare a apei, în condițiile în care plata a fost făcută cu mai bine de un an de zile înainte, fără a se încheia vreun proces verbal, vreun document care să ateste faptul ca lucrările sunt finalizate. În cele din urma, la presiunile noastre au fost aduse și acele filtre.

        Nu îmi explic cum poate sa funcționeze aceasta primărie, nu mai vorbesc de transparența decizională. Anul trecut am depus la primaria Soveja o propunere de proiect, cu privire la înființarea unei comisii în cadrul UAT Soveja, de verificare a investițiilor din comună. Din păcate nu avem niciun răspuns și nici nu s-a pus pe ordinea de zi a ședintelor de CL acest proiect. Administrația tebuie sa fie una deschisă către cetățean.

        Un alt aspect de toată jenă este faptul ca primarul nu invită cetățenii la ședințele de consiliului local, mai ales ca acestea sunt publice.

        Pe lângă faptul că investițiile au fost făcute prost, de o calitatea îndoielnică și fără noimă, mai grav este că aceste datorii vor fi plătite din banii sovejenilor. Consider că prioritatea administrației ar fi tebuit sa fie canalizată pe investiții care sa genereze venituri, dar aici intrăm în alt subiect, care este destul de sensibil și din câte am observat actuala conducere a primăriei este lipsita de orice viziune. 

Alături de sovejeni care vor o comună frumoasă

Rep. Zilele trecute Curtea de Apel Galaţi a dat un verdict definitiv în ceea ce privește fosta stațiune Soveja. Ce se mai poate face cu acel loc lăsat în paragină? Mai poate redeveni stațiune? Și în ce mod?

        Situația stațiunii este una care a trenat de mulți ani, iar nicio administrație nu a fost liantul dintre CJ și cei de la SIND. Cei mai interesați ar fi trebuit sa fie cei din administrația locala din Soveja, care trebuia să se implice și să vină cu soluții dacă cei de la CJ și SIND nu au ajuns la niciun consens. Pârghia și motorul acestor soluții este în curtea Primăriei, pentru că, din cele verificate, aceasta nu a făcut nici un demers în ce privește stațiunea. Principala activitate economică este turismul și una dintre atracțiile zonei era stațiunea. Odată cu decăderea ei a căzut și comuna Soveja. În opinia mea atât CJ ul cât și cei de la SIND pot fi învinovăți de subminarea economiei locale, iar primarul, prin Consiliul Local, dacă nu a găsit înțelegere și un canal de comunicare între cele doua instituții, ar fi trebuit sa acționeze în instanță, pentru a revendica terenul pe care se află stațiunea. 

        Stațiunea se află pe terenul sovejenilor, iar ce s-a întâmplat acolo este, repet, subminarea economiei locale. Un lucru foarte grav. Din păcate nicio administrație care a condus Soveja nu a lucrat pentru sovejeni, nu au avut puterea să se lupte pentru acest obiectiv. Au stat cu mâna întinsă să aștepte firmituri și mila celor de la centru.

        Soveja poate fi repusa pe picioare, soluții sunt, dar trebuiesc puse în practică și pentre asta trebuie sa fie oameni capabili sa ducă niște negocieri cu cele doua entități. Fondurile europene și o strategie de dezvoltare durabila poate repune Soveja pe harta turistica a României, de fapt în proiectul pentru Soveja, refacerea stațiunii este unul dintre principalele obiective care îl avem în calcul.

Poiana Punga, azi invadată de case și resturile copacilor tăiați

Rep. Cu ani în urmă dealurile comunei erau acoperite cu livezi de pomi fructiferi. Astăzi sunt emașuri cu alunecări de teren și mărăcini. S-ar putea face altceva cu ele sau să redevină livezi?

      Din informații pe care le am, Soveja a avut peste 60 de h de livadă, posibil și mai mult. Acestea au fost desființate și trecute ca teren agricol. Cea mai mare greșeală care a făcut-o primăria. Pentru reconversia în livadă puteau obține fonduri europene de peste 500 mii euro, având ca obiectiv înființarea de noi livezi precum și de construcția unui spațiu de depozitare cu temperatură controlată și ambalare a fructelor, de unde produsele puteau ajunge în supermarketurile din Vrancea. Din păcate ajungem iar să vorbim despre o strategie de dezvoltare și o viziune care lipsește cu desăvârșire. Anul trecut s-au făcut foarte multe fructe, trec mai mereu prin Vizatea Livezi și Cîmpuri, merii erau la un pas să se rupă, iar fructele nu le-a mai cules nimeni. Dar dacă în Soveja exista acel centru de achizițiii a fructelor, cu siguranță situația era alta… genera locuri de muncă și venituri la bugetul  local. Lucrurile se pot schimba și avem soluția, reînființarea livezilor precum și înființarea de plantații de fructe de pădure, pentru că după cum v-am mai spus, Soveja are acest potențial. Astfel de proiecte au prioritate, iar regiunea se încadrează perfect și cu un punctaj maxim pentru obținerea unor astfel de finanțări.

Rep. Devenită o comună îmbătrânită, Soveja are nevoie de asitență medicală, de servicii care să vină în sprijinul oamenilor. Te-ai gândit la ceva în acest sens?

  Soveja este o comună îmbătrânită, o comună unde media de vârstă este de peste 65 ani. Cred că înființarea unui centru social este bine venit, serviciile medicale lipsind aici cu desăvârșire. Totul este la mila Domnului. Am discutat cu colegii mei și se pot accesa finanțări pe parte socială, mai bine spus, un centru social bine dotat, cu cel puțin un medic și oameni de specialitate, unde bătrânii pot fi ajutați, consultați și cosiliați. Astfel de proiecte sunt implementate și ele funcționează în mai toate țările europene. Bătrânii și copii sunt cei mai vulnerabili, iar administrația locală trebuie să fie implicată în activitatea și monitorizarea acestor două  categorii. Nu este simplu, dar vă asigur că sunt localități în țără unde funcționează astfel de centre, unde sunt luați în evidențe, consultați periodic și angrenați în tot felul de activități. Soveja are nevoie urgent de un centru de permanență dotat la standarde europene cu ambulață și personal care să deservească comunitatea 24 din 24 h. Spun acest lucru deoarece fiind o comună îndepărtată, pentru urgențe, ambulanța vine tocmai de la Panciu, iar în acest context scad semnificativ șansele ca pacienții să ajungă la timp în caz de urgențe. Din păcate, sănătatea și învățământul în România sunt puse pe ultimul loc.

Albiile râurilor, pârâurilor și poienile sunt pline de astfel de gunoaie

Rep. Foarte mulți sovejeni au emigrat în alte țări sau au ales alte localități din țară mai bune. Ce „motive” serioase îi poate readuce acasă pe aceștia dintr-o lume civilizată într-o comună ruinată?

       Observ acest lucru, mai ales că primesc zilnic mesaje pe Facebook de la sovejeni plecați în mai toate colțurile lumii.

        În primul rând, ca acești oameni să se reântoarcă trebuie să le oferim o calitate a vieții mai bună, servicii mai bune, începând de la sănătate, învățămât și oportunitatea de a face ceva în Soveja. Momentan Soveja este o ruină, o comună unde șansele de a duce un trai decent sunt limitate. Bătălia pe locurile de muncă de la stat este acerbă, iar antreprenorii, puțini la număr, se plâng că nu au foarță de muncă. Port discuții dese despre acest subiect, unii dau să aibă sperață, alții sunt descurajați complet.

        Oameni buni!… Soveja poate fi readusă la viață, ce-i drept timpul ne presează, dar acest lucru nu este un impediment. Îmi doresc, nu numai eu, ca lucrurile să meargă mai repede, deoarece oamenii s-au săturat de promisiuni. La fiecare patru ani se reîncălzește aceași ciorbă, iar în pragul alegerilor se toarnă un petic de asfalt și uite ce administrație avem… Da, memoria colectivă este scurtă, oamenii sunt manipulați grosolan. Eu mă bazez și pe cei care gânsesc și văd lucrurile altfel, din acest motiv oricine este bine venit în această echipă. Sunt în privat de ani buni, nu am lucrat la stat și nici nu am intenționat vreodată… în privat dacă ești serios și competitiv mergi mai departe. Dacă privești lucrurile în scurt, fără a avea o strategie pe termen lung, nu reușești. Soveja este o provocare, un proiect care are ca viziune o dezvoltare profitabilă și pe termen lung. La acest moment, singura localitate cu cel mai mare potențial turistic și nu numai, este Soveja. Pe partea de proiectare, în spatele meu, se află o întreagă echipă, oameni care au făcut și fac ca administrațiile locale să devină competitive și capabile să acceseze fonduri europene. În proiectul pentru Soveja, care îl veți vedea la momentul potrivit, vom avea și acele parteneriate publice private. În două cuvinte, fiecare localnic care deține o casă poate intra într-un circuit turistic, unde o societate în subordinea Consiliului Local se va ocupa de promovarea tuturor spațiilor de cazare precum și de activitățile de agrement puse la dispoziția turiștior.

       Cu alte cuvinte, fiecare are un as în mânecă. Îl putem folosi  la alegerile locale din 7 iunie 2020, atunci putem decide soarta Sovejei și a sovejenilor plecați în mai toată europa.

Un produs care trebuie să fie brandul Sovejei

Rep. Sunt câteva lucruri care ar trbui să fie „branduri” exclusive ale Sovejei: cașcavalul afumat, Miorița și Cabana de vânătoare a lui Ceaușescu. Cum ar putea fi ele fructificate pentru a aduce valoare și beneficii comunei?

       Imediat după revoluție, branduri precum Pegas, Rom, Caraiman, Dero, Carpați etc  au dispărut, la acel moment fiind asimilate cu niște produse de slabă calitate. Niște băieți deștepți, au profitat și, la un momendat, au reînviat aceste branduri, care acum ajung la niște sume colosale. Cașcavalul afumat de Soveja este unul dintre cele mai puternice branduri locale. El trebuie fructificat la maxim. Din păcate administrațiile locale nu au avut habar că așa cum este brandul, „Magiunul de Topoloveni” este și ”Cașcavalul afumat de Soveja”.

        În acest sens, noi avem deja în plan ca aceste branduri să fie promovate la nivel național și nu numai. Vă dezvălui din proiectul pentru Soveja: am găsit soluția și măsura care ne poate finanța în vederea înființării unui centru de achiziții și procesare a laptelui  prin metode tradiționale cu respectarea normelor europene, a cașului afumat de Soveja.

         În această formulă, se pot face și parteneriate cu persoanele fizice care produc acest caș și binențeles oportunitatea de a-și vinde marfa. Discuția despre branduri este lungă, din păcate în România micii producători nu pun accent pe brand, ci mai degrabă pe calitate. Înainte de toate, imaginea vinde, iar cei din afară au înțeles acest lucru și îl fructifică la maxim. Trebuie să înțelegem, că imaginea trebuie să fie echivalentul calității, degeaba aveam calitate dacă nu avem imagine. În ce privește Cabana de vânătoare a lui Ceaușescu, este întradevăr un brand, care m-a tentat dintotdeauna, ca și în majoritatea cazurilor, administrația locală fiind nepăsătoare la toate aceste lucruri, de care ar fi putut beneficia și ar fi adus un plus valoare comunei.

Rep. Un mesaj adresat locuitorilor?

      De ficare dată sovejenii au auzit tot felul de mesaje politice: că o să se facă locuri de muncă, că o să avem drumuri, că o să redeschidem stațiunea etc… Pentru mine Soveja este locul unde m-am născut și una dintre cele mai mari provocări. Vreau să demonstrăm că în Vrancea se poate face administrație la fel ca în localitățile din vestul țării.

     Pe 7 iunie 2020 avem șansa să Repornim Soveja.

Interviu realizat de Cristi Merchea

Lasă un răspuns