[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Soveja. Tun de 130.000 de lei pentru un PUZ

       Soveja, un tărâm ca multe altele din România unde tâlhăria politicului a ruinat, abrutizat, sărăcit și murdărit ceea ce cu ani în urmă era mândria județului. Delegații de demnitari, echipe de sportivi, mineri și alți oameni ai muncii, copii, elevi, mii și mii de oameni simpli i-au căutat ani și ani la rând frumusețea, pitorescul și aerul curat renumite în țară.

       Astăzi, după 30 de ani aflată la cheremul unor administrații jalnice, dezastroase, a devenit un sat de unde, dacă nu mor de bătrânețe, oamenii fug. Fug în lumea largă, departe de incompetență, nesimțire și nepotism, departe de amenințări și compromisuri sordide, acolo unde-și pot face o viață pentru ei și familiile lor.

      Vă spuneam, înainte de alegerile prezidențiale, că vom veni cu câteva materiale legate de lucrurile grave care au loc în această localitate. Nu ne vom referi acum la furturile de lemn sub oblăduirea și cu aportul autorităților. Acesta este un alt subiect care intră în cadrul jafului național de la care Soveja nu face diferență. Vom vorbi despre tunurile date de Primăria Soveja cu banul public și cel împrumutat. De combinațiile celor care au fost aleși pentru a gospodări această comună.

       Dacă acest cuvânt, „primar” (termenul provine din latinescul vulgar „primarius”, adică „primul, principalul, de prim rang”) la început nu însemna, în limba română, o funcție, – el nefiind un substantiv ci un adjectiv, cu sensul de primordial, de prim rang sa de bază, adică aflat la originea a…-, astăzi a devenit un substantiv care denumește pe primul între locuitorii unei comune.

        Numai că el, primarul, din punct de vedere al locului pe care este ales, este cel care ar trebui să slujească interesele cetățenilor, ale obștii, ale localității unde a fost înscăunat de locuitorii acesteia și să dea seamă lor de ceea ce face. În tot ceea ce face. Iată aici atribuțiile acestuia, potrivit OUG 57/2019. 

       Nu acest lucru se întâmplă și la Soveja unde, dacă în 12 ani de administrație Pleșa nu există urme de evoluție (aparte hidoasele cabane-grajd de la marginea Poienii Punga), noua administrație PSD a făcut multe, dar în propriul stil.

       Și începem cu primul episod, fără a urma o ordine cronologică a evenimentelor și faptelor. Încă mai sosesc documente și mărturii.

       25.000 de euro un PUZ (Plan de Urbanism Zonal) făcut de două ori

      Știm foarte bine că pentru a face o afacere sau a dezvolta o zonă este nevoie de un bussines plan (plan de afaceri). O știau și comuniștii care aveau acele planuri cincinale de dezvoltare. Ei bine, pentru evoluția armonioasă, corectă și nu în devălmășeală a unei zone populate precum Soveja este nevoie de un Plan de Urbanism Zonal (PUZ). Iată ce este un PUZ: Planul Urbanistic Zonal (PUZ-ul) este un proiect care are caracter de reglementare specifica detaliata a dezvoltarii urbanistice a unei zone din localitate (acoperind toate functiunile: locuire, servicii, productie, circulatie, spatii verzi, institutii publice, etc.) si asigura corelarea dezvoltarii urbanistice complexe a zonei cu prevederile PUG-ului localitatii din care face parte. Prin PUZ se stabilesc obiectivele, actiunile, prioritatile, reglementarile de urbanism (permisiuni si restictii) necesar a fi aplicate in utilizarea terenurilor si conformarea constructiilor din zona studiata (PUZ-ul reprezinta o faza premergatoare realizarii investitiilor, prevederile acestuia realizandu-se etapizat in timp, functie de fondurile disponibile). Mai multe aici.

       Soveja avea imperios nevoie de acest PUZ la fel și cum de un PUG (Plan de Urbanism General) pentru a clarifica și armoniza evoluția frumoasă a zonei locuite și nelocuite. Și s-a gândit administrația să facă unul. E obligată prin lege. Și când e lege nu-i tocmeală.

       Nu la evoluție îi era însă gândul administrației locale, ci la cum să mai combine niște bani publici în interes propriu. Sumele cheltuite pentru acestea sunt de-a dreptul exorbitante pentru o comună care, dincolo de mortalitatea ridicată și natalitatea aproape zero, nu a văzut nici un fel de dezvoltare. Și câteva milioane de euro s-au tot cheltuit în ultimii ani.

       Astfel, pe 10.12.2018 Primăria Soveja publică cererea pe site-ul licitațiilor publice, solicitând oferte pentru realizarea unui PUG. Cât ai clipi, după 18 minute, cât să se dea câteva telefoane, oferta de 130.000 de lei a firmei Topo System srl din Burca (Vrancea) este acceptată.
      Miracole se fac când e vorba de bani. Dar măcar firma este una care asta face.

      La șase luni mai târziu, pe 04.05.2019, Primăria cere oferte pentru reactualizarea PUZ iar pe 07.05.2019 aceasta acceptă oferta de 130.000 lei (cca 25.000 euro), prezentată de firma Scadiu Design din Adjud. O reactualizare făcută la doar 6 luni, de o firmă care nu are nici un angajat și o cifră de afaceri ZERO. Bani pe apa sâmbetei sau, mai degrabă în buzunarele știu ei cui. Poate va afla una din structurile statului.


       Mai are Primăria nevoie de o actualizare, pe 16.05.2019, și a PUG, că cel de anul trecut n-a fost bun. Iar Scadiu Design prezintă o altă ofertă de 135.000 lei pe 21.05.2019, ofertă neacceptată. Ce-au zis, bate prea tare la ochi. Dăm și altora. Cert e că firma de apartament cu zero angajați și zero cifră de afaceri încasase anul trecut din bugetul primăriei 130.000 lei. Să trăiască să mai dea! Acum mai trebuia și alta.

      Astfel, Primăria Soveja a cheltuit aproape 55.000 euro (265.000 lei) pe documentație despre care sovejenii habar nu au și nici nu vor să știe. Au ales un primar și un consiliu local care știu ei ce fac. Și fac, dar fără să știe multă lume.

       Vorba unui consilier local: „păi, noi ridicăm mâna mereu, că știe domn primar ce face. El știe cel mai bine.”

      Într-o discuție cu câțiva specialiști în domeniu, aceștia spuneau că nu se poate cere o reactualizare PUG sau PUZ decât odată la 4 sau la 10 ani sau în condiții deosebite. Mai mult, o reactualizare nu poate să coste cât realizarea inițială.

        Ne-ar plăcea ca primăria să vină cu un comunicat în care să explice cetățenilor comunei în ce a constat acea reactualizare și cum a făcut-o acea firmă, fără angajați specialiști și fără cifră de afaceri.

Cristi Merchea

Lasă un răspuns