Consumul de spanac este un surplus pentru a obține mese sănătoase echilibrate, nu numai pentru conținutul său nutritiv, dar și pentru că are un număr scăzut de calorii.
Spanacul este de mai multe soiuri. Unul este Savoy care prezintă frunze crocante și ondulate, cu cute și arcuri. Frunza de tip neted, neîncrețită, are frunze în formă de lamă. Celălalt tip este semi-creț, care are caracteristici similare cu primul tip. Cu toate acestea, soiul semi-creț nu are cute la fel de multe.
Frunzele de spanac tinere sau cele de spanac normale sunt excelente pentru a prepara salate de legume din cauza gustului lor dulce și a frunzelor mai mici. În selectarea spanacului, alegeți pe cele pline de viață care au frunze de culoare verde închis și tulpini. Îngălbenirea nu este o caracteristică bună a legumelor cu frunze verzi. Frunzele trebuie să arate proaspăte și nu ofilite. Când vedeți straturi de noroi pe frunze, aceasta înseamnă că spanacul este deja în procesul de descompunere. De asemenea, este important să nu se spele înainte de depozitare. Când intră în contact cu apa începe să se degradeze.
Ce conține spanacul
Spanacul este o sursă bună de beta-caroten, un antioxidant care ajută în lupta împotriva bolilor și în special a îmbolnăvirii ochilor(cataracta). De asemenea, are un rol important în lupta împotriva cancerului şi, datorită faptului că are un nivel abundent de potasiu reduce riscurile de boli de inimă. Atunci când e nefiert, spanacul este, de asemenea, o mare sursă de vitamina C. Aceasta nu ar trebui să fie gătit deoarece pierde din proprietățile sale sănătoase. Din moment ce are o culoare verde, spanacul conţine fitochimicale, care ajută în prevenirea unor condiții legate de bolile de ochi. Conținutul său lipoic face sinteza de vitamina C și vitamina E posibilă. Frunzele de spanac sunt bogate în vitamina K. O porție de o sută de grame din această legumă poate furniza 402 procente din cantitatea necesară zilnică de vitamina K. Acest nutrient a dovedit rolul său în vederea diminuării oricărei daune neuronale în creier, cum ar fi daunele cauzate într-o persoană care suferă de boala Alzheimer.
În încheiere, Dr.Murray subliniază: “Spanacul conţine o combinație de elemente nutritive valoroase, el fiind o legumă foarte hrănitoare. Combinația unică de fitonutrienti face din el un antioxidant foarte puternic având proprietăţi anti-inflamatorii”. Studiile indică faptul că a consuma un suc de spanac proaspăt făcut în casă sau amestecat cu alte fructe naturale este un mijloc foarte sănătos de a ingera acest legume hrănitoare chiar și atunci când sunt combinate. Aparent, nu au existat efecte negative înregistrate în consumarea zilnică de spanac. De fapt, a consuma spancul în mod regulat poate fi foarte benefic pentru sănătate. Cu toate acestea, este de asemenea important să se consume şi alte alimente sănătoase bogate în alte substanţe nutritive valoroase.
Carmen Vraniţani