Printre milioanele de români emigraţi, câteva sute se află în morgi, nerevendicaţi sau neridicaţi din diferite motive.
Spania, alături de Italia, sun ţările unde se află cei mai mulţi conaționali în aceste condiţii
500 de morți români zac în morgile spaniole
Cerșetorii pe care îi întâlniți pe străzile din Zaragoza, Spania, sunt români de etnie rromă, toți. Nu-ți trebuie un ochi prea ager ca să-ți dai seama din ce țară provin. În centrul Zaragozei, Catedrala Del Pilar, un edificiu impresionat atât la exterior și mai ales în interior, nu are decât cusurul că se află în centrul orașului, acolo unde vin cei mai mulți turiști și localnici ca să se reculeagă la slujbă. Acesta este raiul cerșetorilor români. Însă, nu ratau nici intrările în supermarket-uri. În mare parte, cam atât știau spaniolii despre români, atunci când am ajuns în orașul lor cu o delegație românească care urma să se înfrățească cu un orășel spaniol, deși intuiția le spunea spaniolilor că am putea avea și oameni demni și frumoși în țara cunoscută în lume drept „Grădina Maicii Domnului”.
Când fratele „îşi arde” fratele mort
Românii au împânzit lumea, fie cu bune intenții, fie de altă natură. Dacă în Italia numărul acestora ajunge pe la 2 milioane, neoficial, în Spania, numărul acestora este la jumătate. 500 dintre aceștia zac morți în morgile spaniole, fără ca nimeni să-i revendice, de cele mai multe ori din rațiuni materiale. Așa susține reprezentanta ONG-ului Ambos Mundos din Spania, Monica Bonaparte. Anul trecut, un argeșean din Topoloveni a fost prins la furat de către polițiștii spanioli; a luat-o la fugă, aceștia l-au somat cu arma să se oprească, n-a făcut-o, iar un glonț rătăcit din armă l-a oprit pe vecie, ne mai povestește aceasta. Se pare că ocupația lui din Spania era departe de a fi una onorabilă. Trupul neînsuflețit zace într-o morgă din Spania. S-au făcut chete organizate de către stațiile radio și ziare spaniole, ca să se strângă bani pentru repatrierea acestuia. Fratele defunctului, când s-a văzut cu cei 8000 euro în mână, a dispărut cu toată suma, iar cadavrul fratelui său se află în același loc. S-a apelat la autoritățile din orașul de origine al mortului, însă acestea au declarat că nu pot ajuta în niciun fel, date fiind împrejurările, mai spune Monica Bonaparte.
Copiii români promovează folclorul românesc în Spania
Însă, spaniolii au aflat că românii sunt asemeni oricărui alt popor; cu oameni buni și răi. În timp ce aflam astfel de vești triste despre români, într-un mic cartier al Zaragozei, Casetas, se inaugura o școală de muzică. Aici am avut ocazia să dăm peste trei copii români, care învață să cânte la pian sau vioară. Am fost surprinși să auzim cântată la pian, la mii de kilometri distanță, piesa „Pușca și cureaua lată” de către un tânăr de 17 ani, originar din Timișoara, David Blaj, stabilit cu familia de 5 ani în Casetas. Un altul, Alexandru Păduraru, din Reșița, locuiește de 9 ani în Utebo, oraș învecinat cu Casetas, dar este elev la această școală de muzică.
Ioana Zafira