[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Statistică INS: Rata anuală a inflației a fost de 0,9%, în iunie

Preţurile de consum în luna iunie 2017 comparativ cu luna iunie 2016 au crescut cu 0,9%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie  2016 ‐ iunie 2017), faţă de precedentele 12 luni (iulie 2015 – iunie 2016), calculată pe baza IPC (n.red. – Indicii prețurilor de consum), este ‐0,1%. Determinată pe baza IAPC (n.red. – Indicele armonizat al prețurilor de consum), rata medie este 0,2%”, se subliniază într-un comunicat de presă al Statisticii.

În şedinţa de politică monetară din 3 iulie 2017, membrii Consiliului de administraţie al BNR, analizând viitoarele evoluții probabile ale principalilor indicatori macroeconomici, au remarcat că noua prognoză pe termen scurt reconfirmă perspectiva continuării accelerării inflației în lunile următoare.

Un factor dezinflaționist menționat recent și de Banca Centrală Europeană și de Banca Reglementelor Internaționale, pe care unii membri ai Consiliului l-au adus în atenție, îl reprezintă slăbirea mecanismului de transmisie dintre prețurile producției industriale și prețurile de consum. Aceasta pare să fie determinată de prezența lanțurilor globale de valoare, și în special a marilor retaileri, care internalizează o parte a creșterilor prețurilor producției industriale, inclusiv creșterea costurilor cu forța de muncă, fără a le mai trece în prețul final”, se subliniază în minuta ședinței de politică monetară din 3 iulie 2017.

Sursa: Forbes